Zobrazit ostatní články k městu

Český fenomén turistického značení 1. Pěší trasy

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Cestou necestou, polem nepolem... To by sice mohlo být romantické, ale pokud chcete dojít k cíli Vaší cesty za pokud možno odpovídající čas a bez pohledů na slepé konce "zaručených" nábližek, měli byste do batůžku přibalit správnou mapu dané oblasti a naučit se v ní orientovat. Potom už nebude muset ten nejstatečnější z Vaší party šplhat na nejvyšší strom a vyhlížet světýlko v dálce.

Kdo již navštívil turistické cesty v cizině, jistě rád potvrdí známý fakt, že trasy na území České a Slovenské republiky patří k nejdokonaleji značeným a jejich počet vytváří i nejhustší síť. Česko je prostě turistická velmoc. Možná je to i tím, že v době, kdy většina obyvatel nemohla vycestovat, vytvořili jsme si k poznávání tuzemských luhů a hájů bližší vztah. Důkazem toho byla různá putování, sbírání nachozených kilometrů a právě i kvalita značení na našem území. V posledních letech se začínají rozvíjet i trasy pro cyklisty, běžkaře, jezdce na koních či vozíčkáře.

První česká trasa byla vyznačena Klubem českých turistů v roce 1889. Vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům. První značení bylo tehdy prováděno červenou barvou. Později přibyla postupně modrá, zelená a žlutá. Barevné rozlišení vyjadřuje i význam tras. Červená a modrá jsou hlavními barvami sítě. Většinou Vás zavedou na hlavní dálkové trasy nebo značí spojnici významných turistických míst a hřebenovek hor. Na vedlejší trasy byla vybrána barva zelená a žlutá. V případě, že by však mělo dojít ke křížení či navazování tras stejné barvy, je upřednostněna přehlednost a srozumitelnost, tudíž se ustupuje od pravidla významnosti.

Formu pásového značení zná asi každý. Barevný proužek mezi dvěma bílými stejných rozměrů. Tyto proužky nás provází po celou cestu. Na rozcestích pak bývají doplněny o turistické směrovky a tabulky místní orientace. Na odbočení Vás upozorní směrová šipka. Barevný rovnostranný trojúhelník s vrcholem nahoře v bílém čtverci Vás navede na odbočku k vrcholu. Odbočku k hradu určitě rozpoznáte podle jeho siluety v bílém čtverci. Barevný symbol „stupně vítězů“ Vás zase upozorní na odbočku k zajímavému objektu.

Vlastně všechny značky mají přesná pravidla pro tvar a umístění. Dobrovolní značkaři obcházejí turistické trasy každé tři roky a obnovují je. Po absolvování zácviku pod vedením vedoucího značkaře či instruktora značení se můžete stát obnovovatelem i Vy. Jistě pak každá zbloudilá turistická dušička ocení Vaši činnost, když nezůstane na pokraji sil v hloubi českého lesa. A třeba se příště nechá zlákat a stane se i ona pomocníkem. Věřte, že stále bude mnoho značených cest k udržování. Vždyť počet jejich kilometrů překročil 37 tisíc. Pokud by Vás zaujala možnost této pomoci, stačí se spojit jakýmkoli způsobem s Klubem českých turistů (www.kct.cz), kde Vám ochotně sdělí podrobnosti.

A ještě jedno umí značka modrá a červená. Mě naučila coby turistického drobka říkat správně „r“. Uvidíte, jen vezměte své předškolní potomky na pár pěkných kilometrů po těchto značkách a oni ať zvesela hlásí, když objeví novou značku Vaší cesty. Jejich „r“ třeba pak bude v cíli cesty přímo vzorové.

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.eu

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-30 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde