Zobrazit ostatní články k městu

Windboarding - surfování na sněhu

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Tak jako se přes zimu uchylují tenisti do hal či golfisti pilují své údery na simulátorech na indoor hřištích, mají i milovníci windsurfingu možnost věnovat se v zimním období svému sportu. Tedy za předpokladu, že napadne sníh… Nevěříte?

    Surfování na sněhu se skrývá pod různými názvy, jako např. snowsurfing, skisurfing, snowfer, icesurfing či windboarding, všem společný je pohyb na prkně různých tvarů a koncepcí s připevněnou plachtou, které uvádí do pohybu vítr opírající se do plachty. Zjednodušeně bychom mohli tato prkna rozdělit do dvou základních kategorií – prkna založená na principu bruslí, saní či lyží, stejně dobře použitelná na sněhu jako na ledu, a na prkna vystavěná na principu snowboardu s flosnami. Můžeme se však setkat s množstvím dalších typů, podtypů, inovací, kombinací, prken vyrobených podomácku i prken patentovaných. Mezi technologicky nejpropracovanější, ale i nejdražší, patří snowfer, prkno na principu saní, vyráběný v Kanadě. V Česku se zase těší oblibě prkno místní provenience - windboard.

    Patentovaný český výrobek windboard SWIFT má unikátně řešenou podobu vázání, která výrazně ovlivňuje možnosti jízdy. Prkno samotné konstrukčně vychází ze snowboardu, má však trochu jiné rozměry, tvar, profil průhybu i tvrdost. Již zmíněným nejdůležitějším prvkem je však otočná plošina s vázáním. Zatímco při klasickém vodním windsurfingu i při jeho zimních obdobách drží prkno na nohách pomocí poutek, z kterých musíte při otáčení šikovně vysunout nohy, přešlápnout a vyměnit, aniž byste ztratili balanc a kontrolu nad prknem, systém firmy SWIFT Sport se jednoduše otáčí kolem osy a jezdec se pouze natáčí podle směru větru bez ztráty pevného kontaktu s prknem. Plošina vázání je vybavena brzdou, která automaticky blokuje nastavenou pozici, při otáčení se jednoduše odjistí. Při windboardingu se používá běžných plachet jako u windsurfingu, rozdíly ve velikosti a typu jsou dány individuálními rozdíly mezi jezdci.

    Windboarding je určený jak milovníkům adrenalinových sportů, při dobrých povětrnostních podmínkách totiž umožňuje dost rychlou jízdu či provádění různých freestylových triků, tak opatrnějším sportovcům, kteří si chtějí vychutnat dlouhatanánskou jízdu zasněženou planinou. Při dodržení základních bezpečnostních pravidel se podobně jako u windsurfingu jedná o sport poměrně bezpečný, zkušení jezdci dokonce tvrdí, že surfování na sněhu je z hlediska udržení rovnováhy či zvedání plachty snadnější. Pády jsou ovšem citelně tvrdší… A terénů vhodných k provozování windboardingu je u nás také dostatek; nejideálnější jsou zasněžené zimní přehrady (např. Lipno) či pláně za Prahou nebo Brnem. Musíte však počítat s tím, že v místech, kde budete moct bezstarostně plachtit na windboardu, nemůžete čekat zázemí, jaké budete mít u sjezdovek v lyžařských centrech (parkoviště, toalety, občerstvení). Zadostiučiněním vám ale budou několikakilometrové úseky zcela volného prostoru, bez strkání u vleků, mačkání se ve frontách na grog, ale i povznášející pocit z objevování něčeho nového a neobvyklého. Najít instruktora či školu, kteří by vás zasvětili do základů tohoto zajímavého sportu, by neměl být s pomocí internetu problém. Připravte se však na to, že podobně jako u jiných výjimečných sportů, nesmíte mít hluboko do kapsy.

    A na závěr: jestliže vás zajímá, co všechno může být poháněno větrem a řízeno člověkem, nenechte si ujít IV. ročník Snow Big Day ve Velkém Dářku ve dnech 19.-20. ledna 2008!

 

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde