Zobrazit ostatní články k městu

Přeprava kol ve vlaku - problém nebo maličkost?

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    České dráhy mají již několik měsíců nové podmínky a s tím spojené ceny pro přepravu jízdních kol. Jaké máte možnosti, když chcete vyrazit na cyklotoulky do vzdálenějších lokalit a využíváte při cestě vlak, to se dozvíte na následujících řádcích.

 

    Lidé se často domnívají, že kolo lze ve vlaku přepravit bez jakýchkoliv obtíží kdykoliv a kamkoliv. Na druhém pólu stojí ti, kteří zběsile pobíhají po nádraží, hledají vagóny se symbolem jízdního kola a lamentují nad nedostatkem spojů. Pravda stojí, jak už to bývá, někde uprostřed. České dráhy umožňují v zásadě tři varianty přepravy jízdního kola.

 

Jízdní kolo jako spoluzavazadlo

 

    Spoluzavazadlem je dle jazyka Českých drah každá věc, která překračuje rozměry ručního zavazadla, tzn. že ji nelze přepravovat v prostorách, které jsou pro zavazadla běžně určeny (nad nebo pod místem pro cestujícího). Všechny osobní vlaky, které umožňují přepravu jízdního kola jako spoluzavazadla jsou označeny symbolem kola v jízdním řádu. Navíc lze kola přepravovat i v neoznačených osobních a spěšných vlacích na prvním a posledním představku soupravy. Některé soupravy jsou naopak vybaveny speciálním vagónem.

 

    Místo ve vybraných soupravách (symbol kola v kroužku) lze předem rezervovat za částku 30,-Kč, za samotné kolo pak zaplatíme dalších 26,-Kč. Tato částka se navíc platí vždy, když cestující přestupuje na jiný spoj. V některých vlacích může být rezervace místa pro jízdní kolo dokonce povinná – takový spoj by pak měl být označen symbolem kola v rámečku. Ovšem např. při nahlížení do jízdních řádů v on-line systému IDOS je vždy vhodnější zkontrolovat detail konkrétního spoje a textové informace než se spoléhat na symboly v hlavičce. Možnost rezervace končí vždy dvě hodiny před odjezdem.

 

Jízdní kolo – úschova během přepravy

 

    Druhou možností, zvláště při cestách na větší vzdálenosti, je přeprava bicyklu formou „úschovy během přepravy“. Spoje umožňující úschovu zavazadel ve speciálních prostorách jsou v jízdních řádech označeny symbolem kufru a platí, že vlaky s dobrovolnou rezervací místa pro zavazadlo (v našem případě jízdní kolo) mají v hlavičce jízdního řádu symbol kufru v kroužku a vlaky s povinnou rezervací symbol kufru v rámečku (přesto opět zkontrolujte i doplňkové textové informace u vybraného spoje). Cena rezervace je stejná jako v případě spoluzavazadla, tedy 30,-Kč. Nakládku i vykládku kola si zajišťuje cestující sám, ovšem s povolením a pod dohledem zaměstnance ČD.

 

Kombinovaný doklad

 

    Poslední variantou je tzv. „kombinovaný doklad“, který využijí cyklisté hlavně při delších pobytech a častých přesunech vlakem v průběhu několika dní. Za částky 60, 80, 120 resp. 150,-Kč získáte doklad, který vás opravňuje k přepravě jízdního kola (ať už formou spoluzavazadla nebo úschovy během přepravy) po dobu 2, 3, 5 resp. 7 dní.

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-05-24 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde