Zobrazit ostatní články k městu

Magické zaklínadlo KPZ

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Jistě je mezi námi dostatek pamětníků, kteří si ještě pamatují z dětských let magické zaklínadlo KPZ. Možná jste už majiteli takové dětské varianty „kápézetky“ byli, ale pamatujete si ještě, co taková správná „krabička poslední záchrany“ má obsahovat?

    Zajímalo by mě, jestli něco takového nosí v batohu Lara Croft či Rambo. I když ti, jestli to mají, tak to nazývají „emergency kit“, tak je totiž tenhle poklad v batohu označován v zahraničí. Postupem času jsem ale zjistila, že na trek krajinou se taková věcička opravdu hodí. Nezabere mnoho místa, není těžká, tak proč ji nemít v záloze pro věci nečekané.

    Jako to „K“ – tedy krabička Vám dobře poslouží třeba větší obal od pastilek či plastiková krabička (je jich v dnešní době opravdu nepřeberně), hlavní je, aby takový obal byl pokud možno vodotěsný. Složení kápézetky se liší v různých doporučeních, základ se však vždy shoduje v jistých položkách. Ty pak můžete doplnit podle svých vlastních potřeb nebo poznání z cest, kde jste právě to či ono svůrně potřebovali.

    Dovolím si tedy představit Vám svou krabičku pokladů. Sice asi záchrana života nevisí na potřebě opravit batoh či kus textilní výbavy, ale jehly (jedna větší, jedna menší) sem určitě s kusy nití různé síly patří. Také dva tři druhy provázku jsou nezbytností. K tomu nějaký ten metr vlasce (na Aljašku doporučuji přibalit i háček). Jedna kvalitní žiletka může v mnoha situacích také dobře pomoci z nouze. Kousek drátku a zavírací špendlíky usnadní vyspravení výbavy k táboření. Pár sirek se škrtátkem či do vlhkých krajů raději přímo křesadlo pro případ potřeby ohně. Někdo prý na sirky nanáší impregnaci a před použitím ji jen seškrábne. Dobrou „vychytávkou“, promiňte mi ten výraz, je drátěná pilka – nemusíte kudličkou pižlat náhradní větev místo chybějící tyčky do stanu apod. Přitom je to tak drobná a skladná věc, že byste její tak vysokou funkčnost neočekávali. Malý nožík asi nosíte přímo v batohu, takže jeho dvojník v krabičce je zbytečný. Ale pokud ne, rozhodně přibalte. A k tomu malý zbytek obyčejné tužky a kousek svíčky, kdyby „vyplivla“ čelovka nebo jste potřebovali ušetřit sirky při rozdělávání ohně. Pokud se vydáváte do krajin s menší hustotou civilizace či dokonce na pustý ostrov, doplňte krabičku zrcátkem (můžete s ním signalizovat) a tabletami na sterilizaci vody (to ale na výletu v Čechách asi potřebovat opravdu nebudete, je to spíše pro treky mimo Evropu). Zato jeden složený igelitový sáček může přijít vhod třeba k nabrání vody.

    Jak vidíte, je toho dost. Asi každý z tohohle seznamu všechno nepoužije, ale je to mnoha cestami ověřený soupis. Já sama jsem ráda, že třeba zrcátko se zdá téměř jako zbytečnost v mém batohu. Každopádně je ještě pár nepovinných variant, kterými rozšířit krabičku, pokud ještě zbývá kapacita. Malé nůžtičky, různé kovové sponky, kousek lepící pásky, drobné na telefon v Čechách či pár drobných euro venku. Pár kousků hroznového cukru nemůže být na škodu.

    Ke KPZ můžete přidružit i výbavu lékárny. To už pak zvolte raději větší plastovou dózu, ve které běžně v lednici přechováváte potraviny. S lékárnou přijdou na řadu náplasti, obinadla, základní léky apod.

    Na kratší výlety v místě bydliště pravděpodobně takovou výbavu vláčet nebudete, ale pokud vyrazíte dál než za humna a na déle než jedno odpoledne, tak věřím, že každý občas něco z téhle krabičky na dně batohu využije. Já Vám jen přeji, aby v takovém případě nešlo o poslední záchranu, ale jen o výpomoc s různými drobnými neduhy na cestách. Opatrujte se a šťastné kilometry!


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-15 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde