Zobrazit ostatní články k městu

Cestování a co dál?

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Také rádi cestujete? Nasáváte do sebe nové dojmy a zážitky? Vracíte se z nejrůznějších rodinných dovolených, náročných turistických či cykloturistických expedic a litujete toho, že se vaše vzpomínky pomalu ztrácí v nenávratné hloubce paměti? Nebo si přejete, aby cestování bylo mnohem víc než snůška několika nezapomenutelných zážitků, které opepří jinak monotónní chod vašeho života? Pokud je tomu tak, nezoufejte a čtěte dál.

 

    Cestování nás provází od úsvitu dějin, avšak teprve tradice středověkých cestovatelů přinesla obrovský a neopakovatelný průlom. Stačí si vzpomenout na nesčetné množství dobrodruhů, kteří brázdili vody neprobádaných moří nebo se vydali na dlouhou a únavnou pouť nehostinnou pustinou. Mnohdy se tak sice dělo z důvodů ekonomických, diplomatických a koloniálních, ale nezapomínalo se ani na stránku estetickou. Většinou totiž právě tato stránka donutila zmíněné dobrodruhy, aby si na svých cestách vedli deníky, jen tak pro radost namalovali okolní krajinu nebo ukořistili nějaký vzácný předmět. A tak se jako houby po dešti rozmnožovali po celém tehdejším známém světě cestovatelé – spisovatelé. Stačí si vzpomenout například na našeho Václava Šaška z Bířkova a jeho deník o jízdě a putování Lva z Rožmitálu z Čech až na konec světa v letech 1465-67. Dalším v řadě, tentokrát cestovatelem z 19. století, který neponechal své vzpomínky zapadnout, byl Vojtěch Náprstek. Tento cestovatel, ale rovněž český vlastenec, národopisec a zapálený bojovník za pokrok využil svých cest a nadprůměrných národopisných znalostí k tomu, aby nejenom sepsal několik cestovatelských deníků, ale také založil muzeum, kde se shromažďovali sbírky exotických předmětů tehdejších cestovatelů (dnešní Náprstkovo muzeum v Praze). V roce 1888 spolu s dr. Vilémem Kurzem dokonce založil Klub českých turistů. A což teprve cestovatel Emil Holub, stále veselý a vtipný dobrodruh a zlatokop Jan Eskymo Welzl nebo pánové Zikmund a Hanzelka, kteří v průběhu svých cest natočili neuvěřitelné množství dokumentárního materiálu?

 

    Stále ještě jste nenalezli inspiraci, jak vaše cestovní zážitky zužitkovat? Připadá vám podivné, že píšeme o časem zaprášených cestovatelích a jejich aktivitách? Proč? Vždyť činnosti, které provozovali jako důsledek svých cest, můžeme vyzkoušet i my. Možností je hned několik. Koho baví psát, může si vést svůj cestovatelský deník nebo napsat knihu o tom, co zajímavého jej potkalo na jeho cestách. Milovníci fotografování jistě nepohrdnou uspořádáním malé výstavky svých cestovatelských úlovků například v čajovně nebo jiných neformálních prostorách. A ti, kdo se vyznají v tvorbě webových stránek, nechť si klidně vytvoří stránku, kde své dojmy zprostředkují těm, kteří by své kroky rádi nasměrovali do stejných míst.

 

    Na závěr malý tip od nás. Jelikož již nyní existuje nepřeberné množství různých osobních stránek o cestování (zejména těch o cestování po nejrůznějších koutech zahraničí), co takhle zkusit vytvořit stránky týkající se cestování u vás v okolí? Popsat na nich každou zajímavost, památku a turistickou trasu nebo se dopídit a následně zmínit o historii toho kterého místa? Získali byste tím nejen vy, protože mapování svého okolí by vám jistě poskytlo mnoho zajímavých informací, ale také ostatní, kteří by se rádi podívali dál, za horizont tisíce reklam a turistických poutačů. A pak, nikdy nevíte, kdy můžete narazit na památku zapomenutou někde uprostřed lesa a přitom se o ní dozvědět, že si v našich dějinách zahrála velice významnou roli.

 

    Pokud vás tento nápad zaujal a na tvorbu vlastních stránek nemáte čas nebo odvahu, neváhejte a posílejte nám své zážitky z cest ve formě článků nebo drobných prezentací jednotlivých turistických cílů. Kdo je příznivcem deníkových zápisků, může posílat i ty. Zajímavé příspěvky s dosud málo známými turistickými cíly uveřejníme na našich webových stránkách.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-09-17 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde