Zobrazit ostatní články k městu

Svérázné, ale zapomenuté Novohradské hory

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:České Budějovice

Město:Nové Hrady

    Leží poblíž Šumavy, kam ročně zavítá tisíce zvědavých turistů, rozkládají se v blízkosti historických měst jako Český Krumlov nebo České Budějovice, a přesto do jejich překrásné a malebné krajiny vstoupí pouze pár zvědavých turistických bot...

    A protože jsou Novohradské hory opravdu opomíjeny neprávem, pojďte se dnes společně se mnou vydat na procházku jejich nedotčenými rozlehlými lesy, šumějícími potoky, sluncem prozářenými loukami nebo zapomenutou historií. Jako výchozí místo si vybereme historické město Nové Hrady, které se nachází poblíž hranic s Rakouskem a přibližně 30 kilometrů jihovýchodně od Českých Budějovic.

    Nové Hrady jsou starobylé město, založené koncem 13. století, jež nabízejí spoustu pamětihodností, tudíž byste se zde měli kulturně a historicky „vyřádit“ více než dost. Tak například určitě nezapomeňte navštívit překrásný státní hrad a národní kulturní památku Nové Hrady, zavítejte také na stejnojmenný zámek, kde můžete shlédnout zajímavou expozici věnující se středoevropskému nábytkovému umění od baroka po secesi nebo První české muzeum cyklistiky v barokním špýcharu. Na závěr nevynechejte také „živou“ technickou památku, uměleckou kovárnu, která je již z velké části zpřístupněna veřejnosti a jež svým návštěvníkům nabízí prohlídku kovářského řemesla. V budoucnu by zde rovněž měla být vybavená „ selská sednice“ s expozicí kovářského umění.

    Ovšem město Nové Hrady není pouze historické centrum, ale také významný výchozí bod k mnoha dalším přírodním či historickým památkám v okolí. Hned na úvod jmenujme přírodně krajinářský park Terčino údolí, který protíná 5 kilometrů dlouhá stejnojmenná naučná stezka a protéká jím řeka Stropnice. Dodnes zde můžeme obdivovat vstupní bránu z konce 18. století, empírový lázeňský dům Václavovy lázně, zříceninu klasicistního tzv. Modrého domu, tvrz Cuknštejn nebo například 500 let starý památný dub. Nejvíce nás však pravděpodobně zaujme umělý vodopád z roku 1817, jež je napájen náhonem z říčky Stropnice.

    Dalším zajímavou naučnou stezkou, po níž se můžete z města vydat, je naučná stezka Sokolí hnízdo, jejíž trasa je vedena lehkým terénem, převážně po lesních pěšinách nebo dřevěných chodnících a zaměřuje se zejména na přírodu (tzn. botaniku, lesnictví, ekologii, zoologii).

    Jestliže se však z města vydáte po červené turistické trase, dojdete do vesničky Horní Stropnice, kde je možno se svlažit v přírodním koupališti, a dál pokračovat až do obce Hojné Vody, odkud můžete podnikat spoustu zajímavých výletů. Tak například si zcela jistě nenechte ujít výlet do jedné z nejstarších přírodních rezervací ve střední Evropě, do pralesu Hojná Voda, který je v současnosti veřejnosti přístupný a vede k němu červená turistická značka místního turistického značení. Ze stejné obce se však také můžete projít k rozhledně nebo přímo na vrch Kraví hora, jenž patří k nezaměnitelným dominantám Novohradských hor. Na jeho 953 metrů vysokém vrcholu se nalézají skalní hradby, množství izolovaných skal a rovněž známý bizarní útvar "Napoleonova hlava", která je 10 metrů vysoká.

    Zmiňme se však ještě o jedné vsi, kterou minete na své cestě z Nových Hradů do Hojné Vody. Touto obcí je Dobrá voda, kde byl roku 1698 objeven nový pramen, který se dnes nalézá pod zemí zdejšího barokního poutního kostela (v kostele se nachází trojdílná otevřená kaple, v jejímž středu můžete vidět nádrž s léčivým pramenem) a jež je v dnešním nápojovém průmyslu znám jako Dobrá voda, přestože se minerálka stáčí o pár kilometrů jinde.

    Tak co? Nevydáte se nakonec do Novohradských hor nejen na papíře, ale také ve skutečnosti? Reklama je sice jen reklama, ale ta na minerálku Dobrou vodu, která se v televizi objevovala ještě nedávno, o Novohradských horách a jejich čisté a krásné přírodě skutečně nelže...

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-08-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde