Zobrazit ostatní články k městu

Zoologické zahrady 2

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres:Brno-město

Město:Brno

    Původním účelem zoologických zahrad bylo především seznámit návštěvníka s co největším počtem různých druhů zvířat a často nebylo přihlíženo k jejich individuálním a specifickým potřebám. K významné změně v tomto směru došlo až v nedávné době. Zoo se dnes mění nejen ve významná centra odpočinku a vzdělání, ale také v místa, kde je vyvíjena snaha o záchranu zvířecích druhů, z nichž mnohé už v přírodě nežijí nebo z ní v nejbližší době vymizí.

    V evropských zoologických zahradách se realizují dva programy na záchranu ohrožených druhů, známé pod zkratkou EEP a ESB. Pokud uvidíte u výběhu zkratku EEP pod emblémem nosorožce, znamená to, že daný druh zvířete je zapojen buď do Evropského záchranného programu (EEP) nebo je o něm vedena Evropská plemenná kniha (ESB). Projekt vznikl na základě iniciativy německých zoologických zahrad a oficiálně začal fungovat v roce 1985.

    Ve druhém dílu putování po zoologických zahradách se zaměříme na oblast Moravy.

ZOO města Brna
patří mezi velké a významné zahrady. Obyvatele tropů Afriky, Ameriky a Asie můžete obdivovat v rámci expozice Tropické království. V další části areálu se v africkém safari volně pohybují kopytníci. Součástí zahrady je i stálá akvarijní výstava v historickém centru, představující sladkovodní i mořské živočichy. Významnou část svých aktivit směruje zoo do ekologického vzdělávání. Její pracovníci připravují výukové programy a exkurze pro školy a další zájemce.

ZOO Ostrava
    pořádá komentovaná krmení a přednášky. Největší investicí v historii zoo se stala výstavba pavilonu slonů, který byl otevřen na konci roku 2004. K nejnovějším expozicím patří voliéry severských sov a Čínská zahrada z roku 2005, komplex voliér pro ptáky Číny a Tibetu. Jednotlivé pavilony jsou postupně zpřístupňovány vozíčkářům a nevidomým, v prodejně je možné si zakoupit výrobky z chráněných dílen.

ZOO Olomouc
    se může pochlubit výběhem pro pižmoně, pavilonem netopýrů a dalších zvířat s noční aktivitou, kteří se zde návštěvníkům vznášejí nad hlavou. Místní raritou je průchozí výběh opic.

ZOO Jihlava
    se specializuje na chov kočkovitých šelem, plazů a opic. Největším lákadlem pro návštěvníky je Africká vesnice Matongo. Je to komplex deseti chýší a několika dalších přístřešků. Každá ze staveb má svoje speciální poslání.

ZOO Lešná ve Zlíně
    je moderní biopark, zasazený do lesního postředí původbího historického parku, který od časného jara do pozdního podzimu září nejrozmanitějšími barvami. Prostředí areálu doplňují jezírka, rybníčky, vodotrysky a vodopády v expozicích zvířat. K historické tradici lešenského areálu náležel chov koní. V secesních stájích je dodnes umístěno plemeno lipicánů. K nepřehlédnutelným dominantám patří nová tropická hala Yucatan, která představuje faunu, flóru a dávnou civilizaci Mayů Yucatánského poloostrova.

Zoopark Vyškov
    se specializuje na domácí zvířata běžná i exotická a na divoce žijící šelmy a programy pro děti. Postupně jsou instalovány dětské atrakce, plastiky ve tvaru koně, krokodýla, hrocha, jezevčíka, ovce a volského potahu slouží jako houpačky, prolézačky, kladiny. V roce 2006 byl otevřen největší DinoPark v ČR s 28 prehistorickými zvířaty v životní velikosti, která jsou ozvučena a tři z nich se i pohybují. Součástí DinoParku je 3D kino, naučná stezka a paleontologické hřiště pro děti. Unikátem světového významu je v DinoParku umístěná druhohorní rostlina.

ZOO Hodonín
    patří k mladším zahradám – byla otevřena v roce 1977. Je umístěna v krásném prostředí lužního lesa.

    Kromě již zmíněných zahrad je na území naší republiky ještě mnoho dalších menších zařízení s úzkou specializací. Ať už se na život zvířat v zajetí díváte jakkoliv, asi se mnou po návštěvě některé z nich budete souhlasit, že v posledních letech se podmínky v našich zahradách dost zlepšily. Doufejme, že všechna tato zařízení budou mít dost financí nejen na pokrytí základních potřeb, ale i pro další zvelebování prostředí, ve kterém zvířata žijí.

 

Autor: Míla Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-04 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde