Zobrazit ostatní články k městu

Trdlovalo trdlo

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres:Brno-venkov

Město:Nosislav

    Připadá vám tato slovní hříčka nesmyslná? Pak asi neznáte trdlo, trdelník, trdlovec či šmetrdól… neboli sladké pečivo z kynutého těsta. Původní význam slova „trdlo“ označuje podle slovníku nástroj válcovitého tvaru, resp. paličku, kterou se něco tře, tluče nebo rozmělňuje, a to nejen ve hmoždíři, ale třeba i ve stoupě.

    Další, v současnosti nepochybně rozšířenější význam slova trdlo, který vznikl přenesením typického neohrabaného tvaru paliček a jejich nemotorného a nepravidelného pohybu, se užívá pro neobratné, nešikovné lidi, zkrátka nemehla a poplety. Od nekoordinovaného a neohrabaného pohybu trdla byl pak už jen krůček k „trdlování“ neboli k těžkopádnému, nemotornému tancování či motání se.

Ale zpět k trdlu – kuchyňskému náčiní – a pochoutce, které dalo jméno. Tento ke stranám zúžený válec, o průměru 8-10 cm a délce asi 55 cm, býval vyráběn z odolného dřeva, aby dobře vydržel žár sálajícího ohniště, na němž se pečivo připravuje. Trdlo se nad řeřavým popelem upevní tzv. hrdlem do dvou trojnožek, a když se přiměřeně nahřeje, potře se tukem a namotává se na něj vykynuté těsto, rozválené do tenkých pramenů tak, že vždy poslední otočení musí přilnout na předchozí. Následně se těsto namašluje rozšlehaným vejcem, posypává se strouhaným perníkem, cukrem smíchaným s nasekanými ořechy, v některých oblastech i mákem či se potírá medem. Takto připravené těsto trdlovníku se umístí nad ohniště a za občasného potírání mlékem se pomocí připojené kliky stále rovnoměrně otáčí. Jakmile je těsto ze všech stran dobře propečené a má krásnou zlatavou barvu, opatrně se z trdla stáhne a profoukne, aby se nepropadlo a zůstal neporušený jeho dutý tvar.

    Na otevřeném ohništi, které bývalo pod komínem, dymníkem, v každé černé letní kuchyni, se topilo otýpkami z klestí – chábí – , tenkých, nejlépe jasanových, ale i vrbových větviček. Trdelníky se v Čechách údajně pekly od pradávna až do první poloviny 20. století a recepty na kynuté, ne příliš slazené těsto se dědily ústním podáním. A protože jejich příprava, jak můžeme sami vidět, není snadná (těsto nesmí být ani moc řídké, ani moc mastné, aby z trdla nesklouzávalo) ani rychlá (i se zaděláním těsta může tato kratochvíle zabrat až tři hodiny!), dělo se tak jen při slavnostních příležitostech, jako byly církevní svátky, svatby či křtiny.

    Trdelník se nosíval také jako dárek rodičkám do „kúta“, tedy místa, kde šestinedělka ležela oddělená od okolí velkou vyšívanou koutní plachtou. V některých oblastech se věřilo, že na sv. Jiří (24. dubna) vylézají z otvírající se země hadi, a připravovalo se právě toto pečivo jako obřadní jídlo – trdelníky symbolizovaly hady z těsta, pečené nad ohněm.

    Tradice pečení trdelníku dnes zažívá ohromnou renesanci a za hříšně vysoký peníz jej lze s přívlastkem „staročeské“ koupit nejen tradičně o poutích a jarmarcích, ale na mnoha místech i v celoročně fungujících speciálních stáncích v turisticky významných oblastech.

    A právě jeho původ by mohl být dost sporný. Příprava trdelníků je totiž typická spíše pro vinařské oblasti jižní Moravy, např. v Nosislavi nebo Němčičkách u Hustopeče platí „šmetrdól“ za krajovou specialitu uždibávanou k vínu.

    Skutečné slávy pak došel slovenský Skalický trdelník, který získal od EU koncem roku 2007 ochrannou známku označení zeměpisného původu (podobně jako u nás Štramberské uši). Místní legenda praví, že recept na výrobu trdelníku, který se rozšířil po městě Skalici a jeho okolí, pochází ze Sedmihradska, od kuchaře, který sloužil grófovi, básníkovi a spisovateli Jószefu Gvadányimu, žijícímu ve Skalici na konci 18. stol. Jako poctu tomuto výrobku založilo město Skalice festival trdelníku a vína – „Trdlofest“, jehož součástí je i soutěž o nejlepší trdelník či pokusy o upečení nejdelšího trdelníku. Maxitrdelník loňského festivalu měřil 154,5 cm, pekl se na trdle dlouhém 2,2 m zhruba 20 minut a přihlížející diváci ho za dalších 15 minut spořádali. Máte-li chuť tak trochu si zatrdlovat, navštivte letošní ročník, který bude ve městě Skalica probíhat 17. května.


Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-02 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde