Zobrazit ostatní články k městu

Království dvou vládců

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Rychnov nad Kněžnou

Město:Deštné v Orlických horách

    Nejen v dnešní době, ale i v minulosti přitahovaly hory své návštěvníky. Mnohé z nich okouzlily jakousi nedostupností čí nedobytností. Snad proto získaly své vládce - bájné postavy, kterým lidé předurčili správu daného území. Vládou nad Orlickými horami byli pověřeni dvě bájné postavy Kačenka a Rampušák.

    Kačenka, sice o mnoho starší, ovšem určitě půvabnější, jak se můžeme dočíst v proslulé knížce od spisovatelky Boženy Němcové - „Babičce“, spravovala Orlické hory dávno před Rampušákem. Vzniknout postavě Rampušáka dal až v 60. letech dvacátého století Jiří Dvořák v pořadu vysílaném československým rozhlasem. Postava Kačenky se mu do sportovního a humorného pořadu nehodila, proto vymyslel Rampušáka, co by statného, mrazem a větrem ošlehnutého pána s dlouhým, věkem poznamenaným plnovousem.

    Rampušák, původně vymyšlený jen pro jeden pořad se nečekaně ujal a stal se Kačence rovnocenným partnerem. Ale žádné spory nenastaly, svou vládu si rozdělili. A již na konci zimy roku 1965 předával Rampušák vládu nad Orlickými horami Kačence, která spravovala území v teplejších měsících roku. S příchodem chladnějších dnů si své role opět vyměnili a tak to zůstalo do dneška.

    Každé hory se mohou pochlubit svými nejvyššími vrcholy a není tomu jinak ani v Orlických horách. Vrcholek s názvem Šerlich se tyčí ve výšce 1027 metrů, čímž je jedním z nejvyšších v západní části Orlických hor, a poskytuje nádherný výhled na Orlické hory rozprostírající se na naší i Polské straně.

    Sotva pár metrů od státních hranic s Polskem, ale stále na našem území, stojí mnohým známá Masarykova chata, postavená v letech 1924-25 členy Klubu českých turistů z Hradce Králové. Na její realizaci se podíleli architekt Bohuslav Fuchs a stavitel F. Capoušek, pro veřejnost byla otevřena 14. 09. 1925, mezi přítomnými byl také Alois Jirásek. Jako památku na našeho prvního československého prezidenta pojmenovali chatu jeho jménem a umístili před ní bustu T. G. Masaryka od Leoše Kubíčka.

    Chata stojící těsně pod vrcholem Šerlichu ve výšce 1019 metrů působí majestátným dojmem. Pro návštěvníky je otevřena celoročně, nabízí stravování i možnost ubytování. Její vnitřní vybavení se nijak neodlišuje od klasických horských chat, dřevěné stoly, lavice, židle a obložení. V zimě příjemně vytopené prostředí poskytuje lyžařům z okolních sjezdovek, ale i běžkařům, úkryt před nepříznivým počasím. V letních měsících je to výborné místo pro občerstvení po náročné túře.

    Díky velkému množství značených turistických cest s možností využití 200 m vzdáleného bývalého přechodu do Polska si každý z návštěvníků vybere trasu podle svých představ. A že je v Orlických horách krásně, o tom se přijeďte přesvědčit sami!

 

Autor: Jaroslava Fuksová

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-21 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde