Zobrazit ostatní články k městu

Na konec světa za jeden den

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Rychnov nad Kněžnou

Město:Orlické Záhoří

    Chcete se na chvíli zbavit každodenních starostí, pročistit si hlavu, udělat něco pro své tělo a zároveň nemáte mnoho času? Seberte rodinu nebo jen kolo a ruksak a vydejte se do Orlického Záhoří – tak trochu zapomenutého kraje za hřebenem Orlických hor. Dáme Vám tip na krásný jednodenní výlet.

 

    Pokud se vyžíváte v táhlých stoupáních a žádný kopec pro Vás není dost dlouhý – začněte v Deštném v Orlických horách. Pro cyklisty, kteří nedychtí po sebetrýznění ve svahu hory, doporučujeme vyjet až na parkoviště na Šerlichu a vydat se „kolmo“ odtamtud.

 

    Začneme mírným stoupáním na nejvyšší vrchol Orlických hor – Velkou Deštnou (1115 m n.m.). Zde se nabízí nádherný kruhový rozhled na Českou i Polskou stranu z tzv. Štefanovy vyhlídky. Cestou dále po hřebeni pokračujeme souběžně s naučnou stezkou, po cyklotrase 4071 až na Pěticestí a dále kolem bunkru Průsek k Haničce – jedné z nejzachovalejších pevností v českém pohraničí, která byla od 70. let přebudovávána na atomový kryt (nikdy nedokončen). Dnes je Hanička přístupná veřejnosti a počátkem roku (2007) byla zapsána na seznam kulturních památek. Když budete chtít absolvovat prohlídku, nezapomeňte se přiobléct – v podzemí je po celý rok téměř stálá teplota – cca 7°C.

 

    Kousek za pevností odbočíme na křižovatce vlevo a po trase 4074 hurá do Neratova. Hlavním lákadlem je barokní kostel Panny Marie Nanebevzaté z počátku 18. století, který se stal významným poutním místem. V roce 1945 po zásahu střelou z pancéřové pěsti Rudé armády vyhořel a v 70. letech byl dokonce vydán demoliční výměr, ale nakonec zkáze nepodlehl a dnes je rekonstrukce již před dokončením. Velkou zvláštností je především skleněná střecha kostela. Jsme asi v polovině naší trasy a tak přijde jistě vhod i výletní restaurace přímo u silnice pod kostelem.

 

    Z Neratova pak vede krásná nová silnice (cyklotrasa 22), nejdříve hustými lisnatými a smíšenými lesy a následně i otevřenou krajinou s loukami a pastvinami do Orlického Záhoří. Po cestě potkáme stáda pasoucích se ovcí a krav a minimum automobilů, prostě cyklistická idyla. Nalevo se vypínají nejvyšší vrcholy Orlických hor, po pravé straně šumí Divoká Orlice. Za ní už je Polsko, ale ze sedla to nepoznáte. Po loukách jsou rozházené chalupy a hranice mezi státy naštěstí neznamená hranici mezi lidmi. Hlavně v zimě si tu musí všichni pomáhat, když hlavní příjezdové cesty zasype sníh. V roce 2005 byl otevřen hraniční přechod do polské vesničky Mostowice.

 

    Záhoří je vlastně takový slepenec několika samostatných osad – přirozeným centrem je Kunštát. Je zde mimo jiné pošta a obchod, restaurace a především pozdně barokní kostel Sv. Jana Křtitele.

 

    Za Kunštátem následují další osady – Jadrná, Zelenka a Bedřichova a nakonec také Trčkov, kde už začíná stoupání zpátky na Šerlich, kde náš výlet začal. Báječnou třešničkou na dortu může být posezení na Masarykově chatě nad silničním sedlem. Na lavičkách před chatou je nádherný rozhled na všechny světové strany, vevnitř nás ohromí nosný válcový sloup ozdobený řezbami akademického sochaře Leoše Kubíčka. Na závěr už jen zbývá svalit se s plným břichem k autu pod kopcem.

 

Celková délka trasy je cca 50 km.

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-07-12 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde