Zobrazit ostatní články k městu

Potštejn - pokladu na stopě

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Rychnov nad Kněžnou

Město:Potštejn

    Nějaká ta historka o strašidlu, pokladu či tajemné chodbě se váže ke kdejakému středověkému hradu. Nicméně Potštejn má mezi nimi výsadní postavení. Příběh, který se odehrál v jeho zdech, je stejně tak tajuplný jako pravdivý.

Málokterá obec se turistům zavděčí tolik jako Potštejn. Městečko, choulící se při svazích podhůří Orlických hor a obtékané Divokou Orlicí, leží asi 30 km východně od Hradce Králové. Neuspěchaná atmosféra, stylové restaurace, okolní příroda, zámek a především hrad – to jsou důvody, proč Potštejn láká návštěvníky ze širokého okolí už od 19. století.

„Peníze nebo život!“

Fascinující potštejnský příběh se začal psát roku 1310, kdy se Procek V. z rodu Drslaviců, majitel zdejšího panství, vydal do Prahy na sněm české šlechty. Nepohodl se tu s jistým Peregrinem Pušem a potyčka to byla tak závažná, že byl hned při příští návštěvě hlavního města zavražděn. Jeho syn Mikuláš neváhal a ve jménu středověkého postulátu „oko za oko, zub za zub“ svého otce pomstil. Za trest byl panovníkem uvržen do vězení a odsouzen k pokutám. Hrdý a vzpurný Mikuláš se s vyřčeným ortelem nesmířil. Vrátil se na rodný Potštejn, stal se odbojným rytířem a spolu s věrnou bandou lupičů si podmanil okolní tvrze a hrádky; kradl, přepadal, zajímal a vyžadoval výkupné.

Dobyvatel Karel IV.

Každé české děcko ve škole učili, že král a císař Karel IV. vynikal svou mírumilovnou povahou. Že nevedl války a preferoval diplomacii, netýral lid strádáním v době bojů za nová území, ale co získal, to si vysloužil obratnou politikou a manželskými svazky. Nicméně kdesi ve skrytu duše v něm jistě dřímal dobrodruh. Miloval turnaje a nevzdal se jich ani poté, co jej za „chování neodpovídající královské důstojnosti“ pokáral papež. Právě on, ještě jako mladý kralevic, dobyl Potštejn a v jeho troskách pohřbil nepoddajného Mikuláše. Hledači pokladů Uplynula dlouhá staletí, během nichž se krajem šířily zvěsti o loupežnickém pokladu, který prý na rozbořeném Potštejně zbyl po Mikulášovi. Hrad byl několikrát přestavěn, dočkal se rozkvětu i úpadku, až jej v roce 1746 získal s celým panstvím rod Harbuval Chamaré. Hraběcí rodina nechala vystavět zdejší honosný zámek a na prastaré ruiny, krčící se na kopci, jako by se zapomnělo. Pouze však do doby, kdy malý Jan Antonín Chamaré objevil ve zchátralém zdivu kámen s tajemným nápisem. Mnohokrát slyšel o úžasných cennostech, které se prý na Potštejně skrývají, a nebylo těžké uvěřit, že právě tento vytesaný nápis je klíčem k jejich nalezení. Tím spíš, že podobný názor měla i jeho matka Anna Barbora, která sama s výkopy na hradě začala.

Záhadný nápis a tajemné symboly

Prohledávání a boření potštejnského hradu trvalo více než tři desetiletí a skončilo neúspěšně. Teprve v roce 1962 odhalil profesor Bohumil Ryba skutečný význam latinského nápisu na nárožním kameni, který hrabě Chamaré chybně přečetl jako „signata instes caritas extirpat hostes“ – tedy „dbej znamení, láska vyhledí nepřátele“ a jal se prozkoumávat všechna místa, opatřená podivnými symboly, které se později ukázaly být ve středověku běžnými kamenickými značkami. Kámen nese nápis „signat thau postes deitas exterreat hostes“ – „Bůh nechť zastraší nepřátele“ a vznikl patrně v době Jiříka z Poděbrad. Podobné průpovídky, vytesané nad branami či okny, byly tehdy považovány za účinnou ochranu proti dobyvatelům a nebyly neobvyklé.

Naděje umírá poslední…

Podivné však zůstává současné umístění kamene, který byl nejspíš za Pernštejnů přemístěn – dnes je zasazen do rohu paláce; navíc na šířku, ne na výšku, jak patří. Je možné, že páni z Pernštejna chtěli budoucím generacím skutečně NĚCO naznačit? Nebo jen jejich stavitelé neuměli latinsky? Kdoví…

 

Autor: M. Košťálová - www.pragueout.cz


Turistické informace (aktuální pro rok 2007)

Hrad Potštejn je otevřen v dubnu a říjnu o víkendech a svátcích od 9:00 do 16:00 a v sezóně (od května do září) denně mimo pondělí od 9:00 do 17:00. Polední přestávka je od 12:00 do 13:00. Prohlídka trvá asi 45 minut. Základní vstupné 35 Kč; děti, studenti a ZTP 20 Kč. Možnost konání svateb a kulturních akcí. Kontakt: +420 495 546 812, [email protected].

Zámek Potštejn - viz stránky zámku na www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-04 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde