Zobrazit ostatní články k městu

Tajemné a záhadné Podkrkonoší

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Trutnov

Město:Hostinné

    Poznejme dnes krásu a tajemnost úžasných koutů Podkrkonoší, kde vládnou tajemné přízraky a pomáhají léčivé prameny.

Hostinné
    Toto malebné městečko, založené králem Otakarem II. má řadu zvláštností. Na boku radniční věže nalezenete například sochy dvou obrů Rolandů, kteří okrádli a sužovali obyvatele Hostinného, než se podařilo místním obry porazit. Jejich kamenné sochy se pak staly součástí městského znaku. Oba obři žili v horách a nikomu se zatím nepodařilo najít jejich bájný meč a poklady, která jsou uschovány ve skalách.

Jánské Lázně
    Podle pověsti se zde o Velikonocích otevírá skála zvaná Harfa, která se tyčí nad Jáskými Lázněmi. V tento den zde můžete slyšet i tzv. bílou paní, která hraje na harfu a zpívá. Láká sem tak případné osvoboditele. Pokud se vydáte po modré, dojdete na místo zvané U Modrých kamenů. I toto je velice posvátné místo a podle legendy zde docházelo k zjevování tajemného poustevníka, který byl strážcem tajných stezek vedoucích přes hory.

Jilemnice
    Na zámku se má zjevovat černokněžník Vejrych z Gemsenfeldu. Ten měl jezdit po své smrti v černém kočáře doprovázený černými přízraky. Severovýchodně se pak tyčí hora Žalý, o které se traduje, že na jejím úbočí stávalo městečko, které zmizelo. Tomu místu se proto říká Na ztraceném městě. Jsou tu i rozvaliny kamenů, které mají být zbytky onoho zmizelého městečka. Kousek od městečka je vrchol Kozinec, zde byl uctíván pohanský rohatý bůh s kozí bradkou.

Studenec
    Jistý sedlák této vsi viděl jednou ohnivou ruku svírající železný kříž, jak se vznáší nad cestou. Ruka s křížem mu zahrozila a zmizela. Sedlák se roznemohl a zanedlouho jeho statek navíc i vyhořel. Když se uzdravil, nechal na místě zjevení postavit boží muka s železným křížem. Když už budete ve Studenci, stojí za to navštívit i hrad Lišný na vrcholu kopce Hradisko. Zde docházelo ke zjevování černých přízraků, které děsily obyvatele. Aby jim v tom bylo zabráněno, byla v těsné blízkosti obce vztyčena celá řada křížů, které démony zaháněly. Na strašidelný hrad se dostanete ze Studence po červené turistické značce.

Štěpánovice
    Malá vesnička leží kousek od Rovenska pod troskami. Nedaleko tamního kříže se dějí podivné věci a dochází zde ke zjevování nejrůznějších přízraků. Byl tu spatřen například černý muž, nebo vznášející se černá rakev.

Zásadov
    Nad Zásadovem se tyčí hora, pojmenovaná po místním skalním duchovi Muhu - Muchov. Muhu se zjevoval v různých podobách a měl být uctíván jako jeden z pohanských bohů. Podle pověsti žije v hoře a zjevuje se vždy v létě za úplňcích.

Hora Tábor
    Ta se tyčí nad Lomnicí nad Popelkou a je starobylým poutním místem. Několikrát tu byla viděna podivná světla a z podzemí se ozývaly zvuky připomínající zvony. Vznikl zde zvyk, že každý poutník sem musí přinést kámen. Těch je hromada například u nedaleké studánky Křížovky, o níž se tvrdí, že má prorockou moc. Kdo se zahledí do vody, může vidět, co jej čeká.

Poustka
    Podobnou studánku naleznete i u této vesničky. Má prý zázračnou moc. Tu nenavštěvují jen živí, ale i průvod bezhlavých kněží, který tu byl už několikrát spatřen.

Zikmundův kopec
    Tuto tajemnou horu naleznete kousek od Dolní Sytové. Jistý chalupník Pospíšil zde v noci spatřil záři. Dostal strach a raději se vrátil domů. Když se podíval oknem ven směrem k Zikmundově kopci, spatřil, jak se k jeho chalupě blíží ohnivá bytost. Ta začala bušit na jeho okna. S hrůzou zalezl sedlák do postele a za několik dnů zemřel. Jeho duše je pak vidět jak o svatojánské noci chodí kolem hory a naříká. V okolí je i řada dalších míst, které nesou označení vztahující se k něčemu temnému. Naleznete zde Čertovku, Hrobku či Pekelsko.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-03 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde