Zobrazit ostatní články k městu

Zimní řádění nejen na lyžích

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Trutnov

Město:Špindlerův Mlýn

    Pamatujete na sáňky, boby, lopaty, pytle? Najdete-li dítě v sobě, hurá, vyběhněte do sklepa, oprašte kusy nostalgie, vleťte na kopec a tradááá do údolí. Pokud Vám takové svezení či klasické lyže nestačí, co třeba zkusit něco nového?

    První novotou, vlastně je to spíš už staronovinka, je snowboard. Ještě před pár lety byl počet snouwboardistů oproti tradičním sjezdařům nepatrný, dnes už skóre dohnali a dá se říci, že na svazích je to téměř půl na půl. Snowboarding rozhodně patří mezi jedny z nejrychleji se rozvíjejících zimních sportů. Málokdo však tuší, že historie snowboardingu sahá až do roku 1914, kdy na jakémsi prapředchůdci snowboardu - monogliteru - jezdil Rakušan Toni Lenhardt. V r. 1929 předurčil tvar sněžné záliby Američan M. J. Burchett, když vyřízl z dřevěné desky širokou lyži a nohy si k ní přivázal řemenem. Než jsme se ale dočkali názvu „snowboard“, používal se termín „snurfer“. Tak se říkalo desce, na které stál jezdec, a řídil svůj sjezd šňůrou připevněnou na špičce. A tím se nastartovala éra patentů, inovací, technologií, závodů, ale také boje za možnost přístupu na sjezdovky. Jen omezené množství středisek snowboard na svých svazích povolovalo. Proti prknům byly i pojišťovny, považovaly jízdu na nich za sebevražedný sport. V Československu byl uveden tento sport Luďkem Vášou. U prvních snowboardů se stala základem betonářská překližka (poté slabá buková), která se ve vrstvách lepila s laminátem v primitivních formách. Vášovy plánky si nadšenci půjčovali mezi sebou po celé republice a pak se vrhli do improvizace výroby. Od r. 1984 se začalo jezdit mistrovství ČSS. Pravý boom však nastal až po revoluci. Řady milovníků tohoto sportu se rozrůstají velmi rychle. Tak proč to nezkusit?

    Nebo něco pomalejšího? Nabízejí se sněžnice. Jsou staletími prověřeným prostředkem k pohybu v sněhové podušce. Hojné využití našly u severoamerických Indiánů, Eskymáků či severoevropských národů. Jejich původ a stáří nelze přesně stanovit. Jisté však je, že se o nich zmiňoval již řecký historik a filozof Strabon (cca 63 - 24 let před n.l.), když popisoval, že kavkazští obyvatelé používají velké kusy kůže, aby se nebořili do sněhu. Arménci pak podle něj ke stejnému účelu vyráběli kulaté dřevěné desky. Sněžnice díky své ploše rozkládají hmotnost člověka, proto se neboří do sněhu. Můžeme se díky nim pohybovat zasněženou krajinou bez nutnosti vyjetých stop a cest, aniž by nás to stálo velké úsilí. Jejich kladem pro cestování je i jejich skladnost. Navrch mají jednoduché připínání a v případě defektu je pomocí kusu řemínku či drátku lehce vyspravíte a do civilizace Vás bezpečně donesou.

    A když jsme si zarelaxovali na sněžnicích, což takhle rozproudit krev a zkusit jibskate? "Jib" znamená něco jako jízdu nebo sklouznutí po něčem jiném než po sněhu a "skate" zase bruslení. Dohromady Vás to přivede k dokonale nespoutané zábavě na běžkách se speciální konstrukcí. Design těchto lyží bude lahodit převážně oku mladé generace. Mají robustní konstrukci, která umožňuje všechno to bláznění - jízdu pozpátku, triky ze skateboardu či vruty a salta z akrobatického lyžování. Jibskate pochází ze Spojených států amerických, kde na přelomu roku 2003 a 2004 začala spolupráce jeho předních průkopníků Tora Browna z Kalifornie a Andrewa Newella z Vermontu s firmou Fischer. Tyhle speciální běžky Vám přinesou spoustu radosti a legrace. Trénovat můžete prakticky kdekoliv. Tedy kdekoliv je sníh. Pak už jen uplácat různé muldy, nájezdy, můstky a stanete se akrobatem. Každá novinka si žádá čas, aby našla své nadšence. V Čechách čas jibskatu teprve přichází. Ve Státech již skiparky pro jibskate fungují. Nedaleko nás ovšem také, např. v německém Reit im Winkl či v rakouském Saalfeldenu.

    Tak doufám, že každý si vybere z těchto pár tipů na novinky. A pokud Vás neoslovily, nezoufejte, dá se vymyslet ještě spousta variant. Inspiraci na alternativy pro sjezd na sněhu můžete najít třeba v komedii S tebou mě baví svět :-).

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-27 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde