Zobrazit ostatní články k městu

Vzhůru do stopy

Kraj: Liberecký kraj

Okres:Jablonec nad Nisou

Město:Bedřichov

    První vločky polechtaly zem, lyžaři zavětřili vůni sněhu, běžky zařehtaly ve svých "letništích". Čas bílé stopy přichází a s ním i příprava výbavy, plánování tras či vyplňování přihlášky na Jizerskou padesátku...

    Kdo netrénoval v létě, měl by sen o startu na tomto závodu s velkou tradicí o něco odložit. Pokud ale Vaše lyžařské srdéčko prahne po turistických trasách ve Vámi zvoleném tempu, už byste měli běžet kontrolovat svou výbavu. Ale pozor! I na krátké poklidné svezení Vám musím doporučit začít s tréninkovou chůzí, jízdou na kole či během, aby se Váš organismus adaptoval a Vy jste si tyto výjezdy užili v plném zdraví a pohodě.

    Na prvním letošní poprašku jste si jistě ještě nestihli vyzkoušet připravenost své výbavy. Proto, než napadne další nadílka, můžete vybírat a doplňovat svůj běžkařský arzenál. Dnešní trh totiž nabízí opravdu rozmanitou a hlavně kompletní péči pro Vaše lyže. Tak tedy několik rad pro volbu mazání. Podkladovou vrstvu (tuhý vosk či klistr) raději zažehlete, vrchní vrstva pak lépe drží a počet ujetých kilometrů bez mazání se zvyšuje. Stoupací vosk nanášejte na odrazovou plochu (tzn. pod špičku), která mívá délku 65 - 75 cm, nikdy ne dál než na konec paty boty. Tuhé stoupací vosky mažte na nový sníh, když teploměr při jeho měření ukazuje nulu. Při oteplování můžete začít podkluzovat, potom změňte mazání na teplejší měkčí vosk. Pokud je oteplování značnější , zvolte klistr na nižší teploty. Jako malé dítě a majitelka svých prvních běžeckých lyží jsem se cítila ohromně důležitě, když jsem mohla před noclehárnou v Krušných horách na Nakléřově zapíchnout s vědeckým výrazem teploměr a pak za asistence své tety začít opečovávat skluznice svých "prkýnek". Od té doby mi řádná příprava nepřijde jako nutné zlo, ale naopak všechny ty vůně připomenou, že nás čeká prima svezení.

    A kdo se chce nejen svézt, ale i se do toho řádně opřít a prověřit své závodní možnosti, ať si rychle poznamená do diáře termín neděle 13.1.2008, místo konání lyžařský stadion Bedřichov. Právě tento den startuje Jizerská padesátka. (Podrobnější informace o možnostech přihlášení naleznete na adrese www.jiz50.cz).

    Původním důvodem vzniku tohoto závodu bylo otestování výkonnosti špičkových horolezců TJ Lokomotiva Liberec. 52 závodníků se postavilo na start prvního ročníku v lednu roku 1968. Smutná vzpomínka se váže k závodníkům třetího ročníku. Byli jimi roku 1970 členové expedice Peru. Čtyři měsíce po absolvování trasy Jizerské padesátky zahynuli pod kamennou lavinou, která zasáhla v důsledku silného zemětřesení základní tábor pod Huascaranem. Další ročník byl již i memoriálem této expedice a počet přihlášených účastníků rychle rostl. Rekordním počtem bylo pravděpodobně 7863 závodníků. Po revoluci účast klesala, ale dnes se již zase tento závod těší přílivu milovníků bílé stopy.

    Zasněžené Jizerky budou lákat, abyste vyrazili kupředu. A ať už to bude právě při tomto závodu nebo v kterýkoliv jiný den, věřte, že Vás nezklamou. A když správně namažete, ujedete nutný kus trati i bez startovního čísla. Ale jednoho dne asi každý nadšenec s běžkami pocítí chuť poměřit síly s ostatními nebo i jen sám se sebou, absolvovat závod, který se za pár týdnů bude pyšnit 41. pokračováním. A když budete mít svědomitě natrénováno tak proč ne? Třeba se na startu potkáte i s mistrem světa Martinem Koukalem nebo osminásobným olympijským vítězem - Bjørnem Dæhliem, oba již přislíbili účast!

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.eu

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-24 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde