Zobrazit ostatní články k městu

Po stopách Jiřího Wolkera

Kraj: Olomoucký kraj

Okres:Prostějov

Město:Prostějov

    „Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět/ a pro spravedlnost jeho šel se bít./ Dřív než moh' srdce k boji vytasit,/ zemřel - mlád dvacet čtyři let.“ Existuje snad někdo, kdo by neznal tyto verše, tento Wolkerův epitaf, který si sám básník vymyslel a který dnes můžete najít na jeho hrobě?

    Jestliže jste nejenom znalci Wolkerova epitafu, ale chováte navíc k Jiřímu Wolkerovi sympatie nebo jste milovníkem jeho poezie, určitě se vydejte do jeho rodného kraje. Ovšem výlet doporučuji i těm, kteří básníka znají jen z čítanek a rádi by se na českou literaturu podívali z poněkud jiného úhlu.

    A kam že se to máte tedy vydat? Přece nikam jinam než do úrodných nížin Hané, do města Prostějova a poté na Svatý Kopeček u Olomouce. V Prostějově můžete své „detektivní pátrání“ po známém básníku započít v Muzeu Prostějovska. Tam na vás čeká několik stálých expozic, mezi nimiž zcela bezpečně vyniká expozice Jiřího Wolkera, která se skládá z pozůstalosti věnované jeho rodinou v roce 1939. Konkrétně se jedná o osobní předměty a doklady, část rukopisů, knihy, fotografie, korespondenci a časopisy. Expozice je pak rozdělena na dvě části. První z nich je ukázka básníkova pokoje, druhá část zachycuje Jiřího Wolkera od narození až po jeho nemoc a následnou smrt. Také připomíná jeho lásky, přátele, ale především jeho básnické a prozaické dílo. Závěr expozice je věnován ohlasům na jeho tvorbu. Dále v Prostějově naleznete básníkovu sochu, rodný dům s jeho bustou a hrob, který se nachází na městském hřbitově.

    S básníkem Jiřím Wolkerem je však spjato ještě jedno proslulé místo. Tím místem je Svatý Kopeček u Olomouce, kde Wolker do svých dvaceti let trávíval prázdniny u své babičky Anežky Skládalové a které oslavil ve své rozsáhlé polytematické básni Svatý Kopeček, jež začíná těmito verši: „Žlutavý kostel vlá na hoře zelené,/ to je korouhev této krajiny tiché a svěcené,/ to je Svatý Kopeček u Olomouce.“ Na Svatém Kopečku můžete navštívit zdejší zoologickou zahradu, prohlédnout si Baziliku Navštívení Panny Marie, před níž stojí „Wolkerův kříž“, který nechali zhotovit prarodiče básníka Jiřího Wolkera na upomínku jeho narození v roce 1900, nebo se podívat k domu „Na krásné vyhlídce“ (dnes známý spíše pod jménem „Wolkerova vila“ či „Wolkerovka“) v ulici St. Krejčího, kde bydlela básníkova babička. Jeho pobyt v tomto domě připomíná nástěnná deska s básníkovou bustou na průčelí domu odhalená 30. června 1935. Výlet lze pak zakončit v jedné z několika příjemných restaurací nad sklenkou svařeného vína, grogu či punče.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-02 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde