Zobrazit ostatní články k městu

Krajem tvarůžků

Kraj: Olomoucký kraj

Okres:Šumperk

Město:Loštice

    Chuť Olomouckých tvarůžků aneb Loštických tvarglů, v Čechách nazývaných syrečky, je velmi specifická. A taková je i Haná. Pojďte se námi do kraje mezi Olomoucí a Mohelnicí podívat, rozhodně je o co stát. Kulturními i přírodními památkami se to tu jenom hemží!

    Přiznejme si, že olomoucké tvarůžky jsou v našich končinách jednou z mála potravin, která řady svých konzumentů rozděluje na dva radikální tábory. První z nich si nemůže jejich nezaměnitelnou chuť i aroma vynachválit, druhý ostentativně skrčí svůj obličej již v okamžiku, kdy potravina přijde na přetřes. Avšak oba tábory mají možná jedno společné – nenechají si ujít příležitost podívat se do končin, kde olomoucké tvarůžky vznikají.

    Věříme, že i vy jste buď odpůrci, nebo příznivci této zvláštní pochutiny. Pokud tomu tak není a k olomouckým tvarůžkům zachováváte vesměs vlažný vztah, i přesto máme pro vás jeden zajímavý tip na výlet. Je jím Litovelské Pomoraví a přilehlá města. Ptáte se, kde se ukryla Olomouc? Omyl! Tvarůžky se sice nazývají olomoucké, ale jejich domovskou kuchyní jsou 25 km vzdálené Loštice.

    Jakožto výchozí stanici si vybereme malebné město Litovel, kterému se díky jeho poloze na šesti ramenech řeky Moravy lidově přezdívá „Hanácké Benátky“. Z jeho mnoha historických památek nás pravděpodobně nejvíce zaujme Svatojánský most, který je nejstarším kamenným mostem na Moravě a zároveň třetím nejstarším funkčním kamenným mostem v České republice. Dále nám Litovel nabízí dvě muzea. Jedno z nich je městské, druhé pivovarské (kdo by neznal královský pivovar Litovel). Město je rovněž výchozím bodem, odkud vedou turistické i cyklistické trasy do nedalekého Litovelského Pomoraví. Obdivovat zde můžete lužní lesy, vlhké nivní louky nebo meandry řeky Moravy. Také milovníci jeskyní (Mladečské jeskyně) nebo drobných romantických staveb si zde přijdou na své.

    Mezi Litovlí a Mohelnicí se nachází obec Bílá Lhota, jíž dominuje zámek, za nímž se rozkládá na ploše necelých 3 ha krásné arboretum. Zhlédnout zde můžete více než 500 druhů okrasných dřevin. Nedaleko Bílé Lhoty se pak rozprostírá obec Bouzov se stejnojmenným romantickým hradem z počátku 14. století. Ne nadarmo se zde natočilo velké množství filmových pohádek...

    Nyní přichází řada na již zmiňované olomoucké tvarůžky. To znamená, že se právě nalézáme v Lošticích, na nejsevernějším cípu Hané. Kromě toho, že zde můžete navštívit Muzeum tvarůžků a nakouknout tak pod pokličku jejich výroby, neměli byste také zapomenout podívat se do pamětní síně vybudované v letním domě Adolfa Kašpara, známého malíře a ilustrátora. Loštice jsou také známé svými loštickými poháry. Jedná se o štíhlé hnědé poháry s úzkým hrdlem a povrchem pokrytým puchýřky. Svou největší slávu zažily v 15. a v první polovině 16. století, kdy se jim obdivovala celá střední Evropa. Prohlédnout si je můžete v již zmíněném Památníku Adolfa Kašpara nebo v městském muzeu v Mohelnici, kam můžete zamířit posléze. V tomto muzeu neujdou vaší pozornosti například šachové figurky z chlebového těsta, s nimiž si dal práci jeden z vězňů v nedaleké věznici Mírov, nebo fotografie lékařů vězněných v Mírově, pořízené pomocí čoček z brýlí.

    Avšak ani v Mohelnici váš výlet končit nemusí. Pokud vlastníte auto a máte i dostatek času, seznamte se s nádherným krajem Litovelského Pomoraví mnohem důkladněji a litovat určitě nebudete.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-02 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde