Zobrazit ostatní články k městu

Údolí plné mlýnů

Kraj: Plzeňský kraj

Okres:Plzeň-sever

Město:Úterý

    Ve zdánlivě fádní krajině na severozápad od Plzně najdete nejhezčí místa v údolí potoků a říček. Od malebného městečka Úterý můžete pohodlně dojít až k přehradní nádrži Hracholusky. Městečko Úterý patří k těm několika málo městům u nás, jejichž rozvoj se po období středověké slávy zastavil tak rychle, že zůstala do dnešních dnů zachována v jen minimálně pozměněné podobě.

    Úterý leží v okrouhlém údolí, jakoby zapomenuté v opuštěné krajině a na středověký punc si docela potrpí. Náměstí je dlážděné kameny a radnice je opravena s historizujícím vkusem. I hospůdky zde mají svůj zvláštní ráz. Vyplatí se tu chvíli bloudit uličkami, uvidíte, jak bývala dříve města úzce svázána s okolní krajinou, třeba mlýn stojí od radnice jen pár desítek metrů. Většina stavení byly malé venkovské domky, ty městské stály opravdu jen na náměstí.

    Nyní se ovšem pojďme projít do okolí. Rozhodně to nebude promarněný čas. Zelená turistická značka, na kterou se můžete napojit v centru městečka, vede poté údolím Úterského potoka na sever i jih města. Celá trasa měří skoro třicet kilometrů a lze po ní dojít až na hráz přehrady Hracholusky, ale nejzajímavější je část na jih od Úterý až ke křižovatce s červenou značkou pod Bezemínským hradištěm. Z Úterý je to zhruba 12 kilometrů. Okružní trasu tu lze vytyčit jen s tím vědomím, že musíte údolí opustit a kus cesty se vracet po silnici. Což není zrovna moc pohodlné a také bezpečné.

    Cesta kolem Úterského potoka má všechny klady a nedostatky cest hlubokým údolím. Široké a většinou sečené louky na plochém dně údolí jsou ideální pro odpočinek. Břehy potoka jsou na mnoha místech lemovány malými skalkami, po kterých se dá i bezpečně šplhat. Při svém putování rovněž potkáte mnoho mlýnů přestavěných ovšem na rekreační chalupy. Ten nejzajímavější je Reličkův mlýn a také hrad Falkenštejn, ze kterého ale zbyly už jen nezřetelné valy. Pokud jde o nevýhodu údolního putování, musíte počítat s tím, že značená cesta vás na několika místech donutí brodit se přes mělký potok a žádných velkých rozhledů do krajiny se tu nedočkáte. Přesto je zde krajina velice malebná a okouzlující.

    Během cesty můžete z údolní trasy odbočit a vydat se po značce k nějakému zajímavému cíli v okolí. Poněkud ospalé jsou Bezdružice s velkým, ale veřejnosti nepřístupným zámkem. Jen nedaleko pod obcí na Nezdickém potoce najdete hezké, volně přístupné koupaliště s hospodou. O poznání rušnější jsou potom Konstantinovy lázně s nedalekou okružní naučnou stezkou a přírodní rezervací Hradišťský vrch. A ještě kousek jižněji je zřícenina hradu Gutštejn nad údolím potoka zvaného Hadovka.

    Pokud by jste měli ještě chuť na velký výlet, dají se všechny tyto cíle propojit velkým okruhem dlouhým zhruba třicet kilometrů, který může být vhodný i pro víkendové putování s přenocováním ve stanu. Z Úterý vyrazíte po zelené údolím potoka až k Bezemínskému hradišti, odtud pak po červené přes zříceninu hradu Gutštejnu na hrad Kracíkov, po modré do Konstantinových lázní, po žluté do Bezdružic a znovu po modré zpátky do údolí Úterského potoka. Chce to ovšem pořádné boty, pevnou vůli a také sílu v nohách.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-25 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde