Zobrazit ostatní články k městu

Do Berouna za Kubou, Vojtou a Matějem

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Beroun

Město:Beroun

    Vzpomínáte si ještě na ta tři roztomile nemotorná, skotačivá medvíďata z večerníčku? Na Kubu, Vojtu a Matěje? Šestnáctidílný seriál Méďové o třech malých medvědích brášcích natočil před sedmi lety fotograf, scénárista a režisér Václav Chaloupka (1949). Přestože to byl tehdy jeho již čtvrtý večerníček točený s živými zvířaty (1997 – Tuláček o liščeti, 1998 – Pruhovaní kamarádi o přátelství dvou malých divočáků a jezevce, 2000 – Kluci ze zámku o bažantích kuřatech), právě Méďové ho proslavili asi nejvíce.

    O medvíďata, pocházející z českokrumlovského zámeckého chovu, která byla kvůli hrozícímu uhynutí odebrána matce, se Václav Chaloupka začal starat v únoru 2000. Jejich příběh – jak ztratili mámu, našli náhradního opatrovníka – fotografa Václava, jak rostli, prali se, dováděli, učili se lézt po stromech, jak poznávali les a ostatní zvířátka v něm – pak natáčel od března do září 2000 po celé ČR. A v říjnu 2000 se konečně medvědím sourozencům dostalo nového domova – v Berouně.

    A proč zrovna v Berouně? Město má medvěda ve svém znaku i na praporu, v Berouně je také pivovar Berounský medvěd a na ledě reprezentuje město dokonce celý tým Medvědů, a tak už mu chyběl jen nějaký ten živý, originální exemplář. Město vybudovalo svým novým, slavným obyvatelům vskutku reprezentativní bydlení na svahu Městská hora. V místním lesoparku, vzdáleném pouhých 15 minut chůze od centra města, je medvědárium, s rozlehlým výběhem o rozloze téměř 25 arů, samozřejmě tou nejlákavější atrakcí. Jak by ne! Medvědí kluci sice mezitím dospěli ve statné medvědí chlapáky, smysl pro legraci a chlapecká hravost je však neopouští, a tak je návštěvníci mohou zastihnout při dovádění v bazénku či při akrobatických kouscích, které předvádějí při šplhání na různé prolézačky, jež mají ve svém výběhu k dispozici.

    Při troše štěstí je můžeme vidět i v čase krmení, které jim pravidelně přináší vždy jeden ze dvou ošetřovatelů, kteří zde o medvědí blaho pečují. A naopak budeme-li mít smůlu, může ze stát, že za horšího počasí neuvidíme nic – to když si medvědi zalezou k odpočinku do svých „ložnic“. Kdo by se na ně ale mohl zlobit? Jsou to přeci medvědi…

    Medvědí výběh je po celém svém obvodu obehnán pletivovým plotem, za kterým je pro větší bezpečí natažen také elektrický drát, je však přístupný ze všech stran a z různých úrovní terénu. Jako dík za pěknou podívanou mohou návštěvníci huňatým bavičům přispět „na med“ či si zakoupit u ošetřovatelů nějaký suvenýr.

    V blízkosti medvědária je pamatováno i na hravost mláďat lidských – najdete zde krásná dětská hřiště, na zvídavost – vede tudy 1,5 km dlouhá naučná přírodopisná stezka, i na zvědavost – na vrcholku Městské hory se tyčí 13,6 m vysoká rozhledna. Ta byla postavena již v roce 1936, v devadesátých letech minulého století však byla kvůli značné zchátralosti uzavřena. Po rekonstrukci, kterou provedla firma Radiomobil, je od roku 1999 znovu zpřístupněna veřejnosti. Otevřeno je v období květen-září od pondělka do pátku mezi 10. a 18. hodinou, o víkendech od 9 do 19 hodin, v říjnu a dubnu je otevřeno každodenně od 10 do 18 hodin a v měsících listopad až březen pouze o víkendech a svátcích od 10 do 15.30 hod. Vstupné za dospělého čítá 10 Kč, za dítě 10-15 let 5 Kč, děti do 10 let mají vstup volný.


Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-07-20 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde