Zobrazit ostatní články k městu

Malebné okolí města Mšena

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Mělník

Město:Mšeno

    Pokud byste jeli ze Mšena silnicí přes Romanov, prosvištíte lesem, aniž byste si uvědomili, kolik pozoruhodných míst jste právě minuli. Bezprostřední okolí Mšena je přitom opravdu mimořádně členité a bohaté.

    Žlutě značená tzv. Cinibulkova stezka, pojmenovaná po místním malíři-krajináři, se klikatí okolo města, a přestože není delší než pět kilometrů, skrývá mnohá zajímavá překvapení. Je to ideální terén pro výlety i s malými dětmi, které dlouhé chození začne brzy nudit. Tady mají zaručeno, že každých sto metrů uvidí něco nového a zajímavého.

Krajina Eduarda Štorcha

    Žlutá značka startuje na malém náměstí a nejdříve vás dovede k udržovanému secesnímu koupališti. Vstupné se tu sice platí, ale podobné historické koupaliště nejspíše nikde jinde u nás nenajdete. Na další cestě za poznáním na vás čekají skály nejrůznějších tvarů. Faraon, Obří hlava a Žába, Skalní bludiště a několik působivých vyhlídek na nedalekou Vrátenskou horu, kde se odehrává jeden z románů Eduarda Štorcha - Zastavený příval.

Kostel nebo chalupa?

    Když vás značka dovede na silnici u osady Romanov, kousek se po ní vraťte ke zvláštní stavbě připomínající kostel. Opravdu to býval kostel, ale byl ve velmi špatném stavu, přišel už o střechu a pomalu se rozpadal. Církev jej proto před několika lety pronajala soukromému majiteli, který ho přestavěl na rekreační chalupu. Ale věž zůstala, církevní původ stavby se tak nedá zapřít a kostel-chalupa přitahuje pozornost většiny turistů. Podobných staveb je u nás několik, ale tahle patří k nejkurióznějším.

Kamenné houby

    Pokud by vám výlet Cinibulkovou stezkou připadal příliš krátký, není problém si ho „nastavit“. zajímavých cílů je v okolí víc než dost. Ze stezky můžete odbočit po modré značce k Jestřebickým pokličkám, které připomínají obrovské kamenné hříbky. Nebo naopak uhnout po zelené na opačnou stranu a dojít až na Vrátenskou horu, kde je nově otevřena rozhledna. A když se vydáte z nedaleké křižovatky Ráj, kde najdete i příjemnou hospodu, po červené značce, za necelé dva kilometry dojdete ke stájím farmy Laka a jízdárně, kde se pořádají o víkendech jízdy i pro děti.

Cestou necestou do Nosálova

    Ti z vás, kteří mají ještě dostatek sil v nohách bych rád pozval na velice zajímavou procházku ze Mšena až do malebné vesničky s bohatou lidovou architekturou. Její jméno je osobité - Nosálov. Cesta vede po hranici Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Je jen velkou škodou, že se musíte dát po silnici. Tímto směrem totiž žádná značená turistická cesta nevede. Aut zde ovšem potkáte málo a tak se nemusíte bát nehody. Silnička se proplétá skalnatým zalesněným terénem. Po několika kilometrech doputujete do vesničky Lobeč. Roubené chaloupky vás vrátí do časů pohádek a našich babiček. Do Nosálova je to pak už jen kousek. Když dojdete až sem, poznáte malebnou krásu této památkově chráněné vesnice. Když budete mít ještě chuť, zajděte si do nedalekých skal na Dvorském vrchu, kde jsou vytesané skalní byty, které sloužily jako útočiště obyvatel v dobách válek.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-08 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

  • archeolog.cz - 2009-10-23 06:35:15

    Hradsko

  • archeolog.cz - 2009-10-23 06:34:27

    Tip na výlet, trasa Mšeno - Hradsko - Kokořín - Mšenské pokličky - Mšeno: http://www.archeolog.cz/kam-na-vylet/sc-tipynavylet-hradsko/5

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde