Zobrazit ostatní články k městu

Literární Vysočinou

Kraj: Vysočina

Okres:Havlíčkův Brod

Město:Havlíčkův Brod

   Také jste svá školní léta prožili znuděni výkladem o jakýchsi nehmotných, dávno zesnulých a nic neříkajících postavách české literární scény? Byli jste jedněmi z mnoha, kteří nikdy nepochopili, jaký má smysl učit se o jménech a dílech spisovatelů nebo básníků a nazpaměť odříkávat sáhodlouhé odstavce jejich děl? Dráždilo vaše nervy povinně si do sešitů zapisovat hvězdičky a křížky a potom se před tabulí blýskat stovkou odříkaných letopočtů jen proto, aby vám v žákovské knížce uvízla jednička? Jestliže jste se v těchto větách poznali, nezoufejte. Rozhodně nemáme v úmyslu vám do hlavy vtloukat další zbytečné a nezáživné informace. Místo toho vám v dnešním tipu na výlet přinášíme radu, jak nehezké vzpomínky na školní škamna vymazat z hlavy a zaplnit je vzpomínkami jiného rázu – pestrými, zajímavými a na dlouho zapamatovatelnými. Za tímto účelem nám poslouží Vysočina a její dosud málo známá literární stránka.

 

   Svůj literární okruh Vysočinou můžeme započít odkudkoliv. Zvolíme si nyní například jako výchozí bod obec Tasov a z ní uděláme kolečko až do obce Jimramov, kde výlet v jeho základní podobě ukončíme.

 

   Tasov je obcí, kterou kdysi proslavil spisovatel, básník a kněz Jakub Deml. Je mu zasvěcena stálá expozice v budově místního Literárního památníků Vysočiny, kde se nachází i část věnovaná dalším osobnostem spojených s ním nebo s krajem Vysočina. Zhlédnout zde můžeme všechno počínaje jeho nábytkem konče například jeho rukopisy nejrůznějších receptů. Za navštívení stojí i jeho hrob nebo vila, v níž od roku 1922 v Tasově žil. Další zastávkou jsou Jaroměřice nad Rokytnou. Toto malebné město s dominantou honosného barokního zámku je spjato s učitelskými léty básníka Otokara Březiny. Rovněž zde najdeme jeho muzeum, kde nás zřejmě nejvíce zaujme básníkův byt s původním nábytkem, obrazy a grafikami. Na řadě je vesnička Stará Říše a nakladatelství Dobré dílo, kdysi centrum duchovní kultury, které vydávalo především teologická, vědecká, esejistická a beletristická díla. O vybudování a chod tohoto nakladatelství se zasloužil zejména Josef Florian, jehož život a dílo přibližuje stálá expozice v Galerii Florian. Ze Staré Říše zamíříme do Počátků a podíváme se do domu, kde se narodil již zmíněný Otokar Březina. Po Počátcích následuje Pacov. Tady se na chvíli zastavíme v městském muzeu a prohlédneme si expozici věnovanou slavnému rodákovi a básníkovi Antonínu Sovovi. Aby toho nebylo málo, vypravme se ještě do domu a oblíbené hospody Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou a rovněž navštivme i Památník rodiště Karla Havlíčka Borovského v nedalekém Havlíčkově Brodě. Pro ty vytrvalejší Vysočina ještě nabízí mnohé, například Muzeum knihy ve Žďáru nad Sázavou, nebo rodný dům bratří Mrštíků v Jimramově, na němž je osazena pamětní deska. Jako takový malý zákusek pro nejotrlejší jedince jsme nakonec vybrali Petrkov a festival Literární Vysočina. V Petrkově, což je přidružená část obce Lípy, se narodil a žil známý katolický básník Bohuslav Reynek. Jeho rodný dům zde stojí dodnes, nyní jej však obývají jeho synové. Je to poměrně rozlehlé stavení a patří k němu pověstná Reynkova zahrada, jíž se mnohdy nechal ve své básnické tvorbě inspirovat. Festival Literární Vysočina se pak každoročně odehrává během prázdninového času v Chotěboři a je sním spojena i literární soutěž.

 

   Množství zmíněných památek se však děsit nemusíte, svůj výlet si můžete rozložit do několika dní nebo navštívit jen místa spojená s osobnostmi, které jsou vám osobně blízké. Pakliže jste se rozhodli pro celý okruh literární Vysočinou, vyhraďte si na něj nejméně jeden víkend. Doporučujeme jej projet autem. Uvidíte, že nebudete litovat a vaše nově a zcela jiným, zajímavějším způsobem nabité vědomosti se vám určitě jednou zúročí – byť třeba jen při procvičování školní látky s vašimi dětmi či vnoučaty.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-09-12 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde