Zobrazit ostatní články k městu

Jak si vybrat turistické boty

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Jestliže platí známé pořekadlo o tom, že bez peněz nemáme do hospody lézt, platí ve stejné míře i rada, že pokud do hor, tak jedině s vhodnou turistickou obuví. V chladnějších obdobích má pak tato rada dvojnásobnou platnost. Dobře se radí, ale hůř se provádí. Jak sehnat kvalitní turistickou obuv? Podle jakých parametrů si boty vybírat? To je oříšek, který se tentokrát pokusíme rozlousknout.

    Nejdříve se zaměříme na to, čeho je dobré si při výběru obuvi všímat a jak si botu řádně vyzkoušet. V první řadě byste neměli zapomínat na podrážku. Ta by měla být dostatečně tvrdá, aby vám zaručila stabilitu a zejména aby nedošlo k tomu, že se z vaší značkové turistické obuvi brzy stanou jen obyčejné děravé boty. Na druhou stranu, vše je o kompromisu a příliš tvrdá podešev může z chůze po tvrdém rovném povrchu učinit doslova utrpení. U turistických bot pro co nejširší použití je proto dobré volit takovou tvrdost, kterou jste ještě ochotni akceptovat při chůzi po obyčejné asfaltce a přitom vás „podrží“ v terénu, kde pak neucítíte na chodidlech každý kamínek. Obecně samozřejmě platí, že čím tvrdší podrážka, tím pomaleji dochází k opotřebení. Rovněž špička obuvi by měla být vyrobena z odolného materiálu. Výrobci dnes velmi často osazují špičky bot gumovým lemem, který někdy bývá protažen po celém obvodu boty. To je velmi praktický doplněk a pokud je dobře zpracován, uchrání vaše „bačkůrky“ před mnoha šrámy. Pozornosti by nemělo ujít ani šněrování a jeho kvalita.

    Nakonec si musíte ujasnit i to, zda si koupíte boty textilní, celokožené nebo kombinované. Textil, jak známo, má výhodu v tom, že je prodyšný. Jeho hlavní nevýhodou je ovšem vysoká propustnost vody. Pokud se tedy nechceme z výletu vrátit s promáčenýma nohama, je dobré si předem zjistit, jestli je vybraná obuv vybavena membránou (např. Gore-Tex, SympaTex apod.). Dobu její správné funkčnosti lze prodloužit pravidelnou údržbou, skladováním bot očištěných od nečistot a pravidelnou impregnací (s volbou vhodného impregnačního prostředku vám rádi poradí v každém specializovaném obchodě). Textilní obuv s membránou bývá měkčí, od začátku pohodlná a je určena pro méně náročné terény. Přestože je jako vrchní materiál většinou použita velmi odolná Cordura (polyamidová tkanina - mechanicky třikrát odolnější než běžný polyester), kůži se v tomto ohledu nevyrovná.

    Celokožená obuv má přesně opačné vlastnosti. To znamená, že je sice méně prodyšná, ale za to do velké míry nepromokavá. U takové obuvi, zvláště pokud se o ni dobře staráte, není třeba ani výše zmíněné membrány. Pro údržbu celokožených bot lze doporučit spíše než impregnační spreje včelí vosk. Kožené boty jsou určeny spíše pravidelným chodcům, protože se musí nejen na začátku, ale také po dlouhém odpočinku, dobře prošlápnout.

    Mnoho výrobců se dnes snaží výhody obou typů kombinovat a tak je v nabídce řada modelů, jejichž nejnamáhanější části jsou z přírodní kůže a místa, která trpí méně „pouze“ z Cordury. Kombinované boty mohou být ideální volbou, pokud jsou opravdu kvalitně zpracované. Každý šev, spojující navíc nestejnorodé materiály je totiž potenciálním krizovým místem, kde může v budoucnu dojít k poškození.

    Turistické boty si rozhodně nevybírejte na poslední chvíli, protože tato investice není záležitostí týdnů ani měsíců, ale spíše několika let. Tomu byste měli podřídit i dobu, po kterou si boty vybíráte. Není dobré přijít do obchodu a vybrat si boty podle vzhledu. Jednak nezjistíte, jak vám bude střih boty sedět na noze, za druhé se nedozvíte nic o tom, jestli vás bude bota při chůzi tlačit nebo jestli nebude náhodou prokluzovat. Mnohem lepší je proto vyzkoušet si chůzi důkladně již v obchodě. Dobrý obchod s turistickými potřebami by měl být vybaven nakloněnou plošinou pro vyzkoušení bot ve stoupání a klesání. Také pamatujte na to, že boty se zkouší výhradně se silnějšími ponožkami, protože je vesměs nepravděpodobné, že budete do hor chodit například v silonkách.

    Na závěr si řekněme něco o kategoriích turistické obuvi, kterých existuje hned několik. Toto rozdělení je třeba znát už třeba jen proto, že otázka po typu a budoucím použití turistické obuvi je většinou prodavačova první. Pokud se chystáte do lehkých terénů, zvláště pokud jste například vodákem, určitě si vystačíte s turistickými sandály, které můžete pořídit levněji než za 1000 Kč. Dalším typem jsou tzv. trekové polobotky (kategorie A). Jsou vhodné do lehčího terénu a pro jiné sportovní aktivity. Jejich nevýhoda je v tom, že nohu nechrání tak spolehlivě jako trekingové pohorky (kategorie B), které se prodávají zřejmě nejčastěji a slouží turistům, kteří se vydávají na běžné jednodenní výlety po českých a jim výškově podobným horám. Do vyšší cenové kategorie (cca 5000 Kč a výše) pak už patří klasické pohorky pro vysokohorskou turistiku (kategorie C), zimní pohorky nebo skelety (kategorie D).

    Záleží teď již jen na vás, pro kterou turistickou obuv se rozhodnete, kolik peněz do ní investujete, kolik času a úsilí věnujete výběru a jak moc budete nakonec spokojení.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.eu

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-05 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde