Zobrazit ostatní články k městu

Neobyčejný rodinný výlet

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

Oči otevřít brzy ráno. Rychle připravit snídani, potom namazat na cestu chleby, uvařit horký čaj, přelít jej to termosky, naložit sebe a děti do auta a tradá na výlet nebo na hory. V cílové stanici zaparkovat auto, popohnat ven ospalé děti a vydat se cestou necestou. V lepším případě pak jen napomínat své skotačící (případně loudající se) ratolesti a místy si užívat čerstvého vzduchu a radosti z pohybu.

Jestliže si říkáte „no a, tak to prostě chodí“, zkuste si přečíst poněkud jinou verzi víkendového obrázku: Brzy ráno vyskočit z postele, nachystat všechny potřebné věci na pohádkovou výpravu, přesněji řečeno ukuchtit zámecký chléb s pomazánkou z mladých holoubátek, připravit čarovný nápoj nebo elixír mládí a do ranečku přibalit pár českých buchet pro případ, že potkáte kouzelnou babičku. Následně nastoupit do auta a spolu s dětmi dorazit do míst, kde vede hranice mezi světem skutečným a pohádkovým. Cestou necestou pak rozveseleni své kroky směřovat tam, kde víla Pidinožka před dávnými staletími uschovala zázračný poklad.

Vaše víkendové hrátky však mohou vypadat ještě jinak. Vždyť existuje tolik způsobů, jak sobě i dětem zpříjemnit obyčejný rodinný výlet nebo turistickou procházku na horách. Nejenže se najednou můžete ocitnout v tajemné pohádkové či jiné zemi, ale také není od věci si pro své děti (koneckonců klidně i pro sebe) předem připravit řadu úkolů, které budou po cestě plnit. Jednou z možností, jak to všechno zrealizovat, je občasné odtrhnutí se od skupinky s cílem najít nějaké vhodné místo, kde papírek s úkolem schovat. Vyvrcholením celého snažení nechť je třeba poklad v podobě sladkostí nebo příjemná rodinná večeře v pohodlí domova nebo restaurace.

Dalším způsobem, jak využít rodinného výletu, je například předem vymyšlený příběh, do něhož poutavým způsobem zahrnete místopis konkrétního místa. Příběh můžete použít také jako prostředek k seznámené vašich dětí s přírodní nebo ekologickou problematikou.

Pro kreativní jedince pak vysvítá možnost v podobě soutěže ve skládání básniček s přírodní tematikou nebo focení okolní krajiny, což by mělo v dětech prohloubit vnímavost vůči přírodě.

Pokud se vám ani jeden nápad na zpestření výletu nezamlouvá, stačí sáhnout po rozsáhlé literatuře pojednávající o tvořivých nápadech a hrách pro různé příležitosti. Vždyť hodnota jednoho takového milého dne stráveného v přírodě a ještě k tomu v kruhu rodiny je téměř nevyčíslitelná.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-11-12 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde