Zobrazit ostatní články k městu

Nordic Walking – sport pro všechny

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Ať už jste malí, či velcí, tlustí, či tencí, mladí či staří, hbití, či spíše nešikovní, trénovaní, či líní až hanba… Ať už jste jacíkoliv a hledáte-li pro sebe navíc nějaký vhodný sport, jsou následující řádky určeny právě vám.

    Nordic Walking by se dal jednoduše přiblížit jako kondiční chůze. Klasická chůze, která je podle posledních vědeckých výzkumů vyzdvihována a doporučována jako zcela přirozená a tělu velmi prospěšná forma pohybu, je v tomto případě ovšem vylepšená tím, že chodec zároveň používá dvou holí, podobných běžkařským hůlkám. Ty mu jednak ulehčují svižné tempo, zmírňují zátěž kloubů dolních končetin a navíc uvádějí do pohybu, a tím i aktivně zaměstnávají svaly horní poloviny trupu.

    Tento sport, jehož kolébkou, jak název napovídá, je Skandinávie (a zcela přesně Finsko), se celosvětově těší velké oblibě – především pro svou nenáročnost, ale zároveň efektivnost, a tak už ani v našich zemích nevzbuzují jeho příznivci, udávající holemi v pravidelném rytmu tempo svému specifickému kroku, žádný velký údiv.

    Počátky tohoto sportu můžeme hledat již ve 30. letech 20. století, kdy si „chůzi o holích“ oblíbili běžkaři jako letní a podzimní formu přípravy na zimní sezonu, zvláště v severských a německy mluvících zemích. Ale teprve v roce 1992 se v americké odborné literatuře objevuje pojem „Pole Walking“ (angl. pole = lyžařské hůlky), popisující chůzi pomocí uzpůsobených lyžařských holí, které slouží k nácviku typického běžkařského pohybu paží. Tento tréninkový program pro vrcholové sportovce, především z oblasti vytrvalostní běh, biatlon a severská kombinace, byl ve Finsku rozvíjen a propracováván po celá osmdesátá a devadesátá léta, impulzem pro masový rozvoj tohoto sportu se stalo v roce 1997 uvedení prvních speciálních holí pro Nordic Walking firmy Exel na trh. O necelých pět let později byly jen v Evropě asi 3 000 000 lidí, kteří tento sport aktivně provozují, v roce 2004 vznikla ICO-NW (International Certified Organization of Nordic Walking) i její česká základna CCO-NW (Czech Certified Organization of Nordic Walking).

    Nordic Walkig je příjemná aktivita, kterou lze provozovat kdekoliv, kdykoliv a bez vysokých nároků na vybavení. Tak jako u každého sportu, i zde existuje samozřejmě celá škála speciálního vybavení od nejjednoduššího až po vysoce kvalitní, počínaje tím nejdůležitějším – holemi – přes boty, termo prádlo pro různá roční období až po ponožky. Pro začátek však zcela postačí běžné sportovní oblečení a běžecké boty.

    Pozornost by se ale měla věnovat holím a samotnému stylu pohybu. Nejlepší je začínat s odborným instruktorem, který vás do způsobů chůze zasvětí a zároveň poradí, jaké hole potřebujete. Ty jsou vyrobeny z lehoučkých materiálů, jako je uhlík, hliník či směs uhlíkovo-skleněných vláken, mají ergonomicky tvarované rukojeti, speciální poutka zamezující vyklouznutí holi, vyměnitelné a lehce zahnuté gumové špičky, které absorbují nárazy hole o asfalt. Na délce holi pak závisí kvalita pohybu – začátečníkům se doporučují spíše kratší hole, pokročilým delší. Pro orientaci slouží následující pravidlo: tělesná výška vynásobená koeficientem 0,68 vám napoví, jak asi dlouhé by měly vaše hole být. Hole jsou většinou teleskopické, jejich délka se dá podle potřeby upravit.

    Forem provozování Nordic Walking je celá řada, od zcela rekreačních přes fitness až po výkonnostní trénink, ovšem již u pravidelného rekreačního pěstování Nordic Walking dochází ke zlepšení kondice, celkové pohyblivosti, prokrvení a posílení svalstva. Při Nordic Walking se zapojuje na 600 svalů, což je 90 % všech svalů v těle! Tepová frekvence se sice zvýší o zhruba 5-17 tepů za minutu (při běžné chůzi se nachází kolem 130), tedy tak, že se v ní můžeme dlouhodobě dobře cítit, přesto tělesná spotřeba energie rapidně stoupá – až o 46 % (cca 400 kalorií za hodinu oproti cca 280 při normální chůzi).

    Bližší informace o kurzech, jejichž cena se pohybuje okolo 120-200 Kč za lekci, s možností zapůjčení holí, naleznete bez větších problémů na internetu. Takže pokud si chcete ještě před dovolenou začít zlepšovat kondici, nic jednoduššího už vás nemůže potkat. Severské chůzi zdar!


Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-06-04 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde