Zobrazit ostatní články k městu

Český fenomén turistického značení 3. Lyžařské trasy a další

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Turistické značení v Čechách je nejen precizně provedené, ale také rozmanité. Předchozí zmíněná značení pro pěší turisty a cyklisty zdárně doplňuje značení pro běžkaře, vozíčkáře, jezdce na koních či lázeňské hosty.

    Pohyb léčí. Značení slouží k vytyčení trasy, po které se chceme pohybovat a tudíž se i léčit. Například v lázních. V 80. letech dvacátého století byly v některých lázeňských městech, jako jsou např. Poděbrady, Jeseník nebo Třeboň, zavedeny tzv. rehabilitační okruhy. Jsou značeny dvěma svislými barevnými pruhy, kolem nichž jsou dva bílé pruhy. Podle délky a převýšení okruhu je volena barevná kombinace svislých pruhů.

    V posledních letech se začínají objevovat i mapy s vyznačením tras pro vozíčkáře. Doufejme, že jich bude v budoucnosti přibývat. Mezi takto zmapované oblasti patří kupříkladu některé trasy v Národním parku Šumava či v Jizerských horách. V případě informací o těchto trasách bývá zapotřebí zmiňovat i povrch cesty, profil terénu a také doplňující údaje o délce trasy, časové náročnosti, dostupnosti parkoviště či toalet.

    Od roku 2005 se začíná používat značení pro jezdce na koních. Je obdobné jako u pěších, jen namísto barevného pruhu je ve značce barevný kruh o průměru 6 centimetrů. Toto značení je prováděno členy jezdeckých sdružení v součinnosti s lektory Klubu českých turistů. Z barevnosti značení můžete vyčíst, že páteřní stezky jsou vytyčeny červenou barvou, oblastní modrou, zelená je barva méně zdatných jezdců a žlutá slouží jako propojovací stezka např. mezi dvěma hlavními či mezi stezkou a jezdeckou stanicí. V nových turistických mapách jsou k jezdeckým trasám doplněny informace o jezdeckých stanicích a nebezpečných místech či kontakty na místní veterináře, kováře a přepravce zvířat.

    Neboť asi nejaktuálnějším značením vzhledem k počínající zimě je značení tras pro běžecké lyžaře, předkládám informaci o něm spolu s připravovanou novinkou Krušných hor. Značení se užívá opět obdobné jako pro pěší turisty, ale místo bílé barvy je k olemování použito oranžových pruhů, přičemž vnitřní pruh může být červený, modrý, zelený nebo bílý. Specialitou běžeckých tratí na nejvyšších hřebenech a v oblastech s každoročním přebytkem sněhu je tyčové značení, hustá síť dřevěných kůlů, které jsou viditelné i při opravdu bohaté sněhové nadílce a v husté mlze. Abyste se vyhnuli úrazu ve stopě, nezapomeňte na následující pravidla. Lyžař by se měl držet v pravé stopě, přednost má lyžař ve sjezdu, upravené stopy by se neměly ničit chůzí bez lyží či bruslařskou technikou. A špatná zpráva pro Vašeho případného psího společníka je, že v upravených lyžařských trasách je jeho pohyb zakázán.

    Novinku pro letošní běžkařskou sezónu přichystal tzv. Krušnohorský klub, který letos založilo šest zimních krušnohorských středisek. Jejich projekt nese jméno Bílá stopa a jeho cílem je propojení všech běžeckých stop v Krušných horách a jejich napojení na trasy německé. Od ledna příštího roku se Česká republika stane součástí schengenského prostoru a lyžaři tak budou moci přecházet z českých stezek na německé a zpět. Trasy by měly být napojovány přímo v lesích. Ústecký kraj projekt podporuje. Z jeho financí bude pořízena rolba na úpravu stop v oblasti Dlouhé Louky. Krušnohorský klub se chystá i k dalšímu realizování služeb pro běžkaře. V jednotlivých střediscích by měly být vybudovány převlékárny a lyžaři by si mohli objednat převezení věcí z jednoho střediska do druhého. Takže teď už jen zbývá popřát ideální sněhové podmínky všem milovníkům bílé stopy a správné značení na jejich cestách.

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-15 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde