Zobrazit ostatní články k městu

Lékárnička na Vaše cesty

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Ruku na srdce, kolik z nás přesně ví, co všechno by měl připravit do takové lékárničky na dovolenou? Ať už jedete k moři, do hor nebo k řece, vězte, že krabičku Paralenu a kousek náplasti přibalit nestačí. I když Vám samozřejmě přeji, aby lékárnička byla pouze preventivní opatření a nemuseli jste ji ze zavazadla ani vybalovat. Jen pro strýčka Příhodu Vám raději připomenu, jak by ideální cestovatelská brašnička první pomoci měla vypadat.

    Je samozřejmé, že se její obsah přeci jen bude lišit podle zvoleného cíle cesty a náplně Vašich dovolenkových dobrodružství. Také záleží, jak časově náročnou cestu plánujete. Na všech typech prázdninových výjezdů by měl cestovatel pamatovat na základní potřeby pro poskytnutí první pomoci (tlakový obvaz, trojcípý šátek, sterilní obinadlo a gázu, tlakový obvaz, náplast na cívce i polštářkovou, spínací špendlík, skalpel či žiletkový plátek).

    Z léků jsou to pak základní léky proti horečce a bolesti, nachlazení, střevním obtížím, oční kapky a dezinfekční prostředek. Množství a rozsah těchto prostředků a léků musíme vhodně regulovat podle náplně dovolené. Pokud jedete do dalekých zemí, kde hrozí infekční onemocnění, poraďte se o vhodných prostředcích ve své lékárně.

    Zároveň v případě horského treku přibalte pro jistotu více obinadla, gázy a náplasti. Pokud se chystáte na déletrvající expedici, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem o nutnosti rozšířit obsah lékárničky širokospektrálními antibiotiky.

    Při cestě do tropů zvažujte nejen potřebná očkování, ale i zásobu antimalarik – opět však s konzultací se svým panem doktorem. Na cestách blízkých i vzdálených se Vám dále může hodit Kinedryl, pokud trpíte nevolností z cestování dopravními prostředky či cestovní horečkou. Dále Gastrogel či jiný přípravek na zažívací potíže. Pokud očekáváte extrém s hygienickými podmínkami v místě dovolené, jako je např. dostupnost nezávadné vody pro potřebu hygieny, doporučuji přibalit Hypermangan na úpravu vody.

    Preventivním doplňkem cestovatele je i třeba tuba vitamínů či magnézia. Tipem na drobnosti, které se Vám mohou hodit, je přibalení speciální pinzety na vytahování klíšťat, jehla, malé nůžtičky, repelent, Fenystyl, opalovací krém (pokud ho nepřibalujete standardně), jelení lůj, panthenol pro ošetření popálenin (ať již od ohně, rozpáleného ešusu či sluníčka). Není špatné pokoupit krabičku hroznového cukru. Určitě nezapomeňte na své pravidelně užívané léky.

    Zároveň neberte jednou takto připravenou lékárničku jako hotovou věc pro všechny budoucí cesty. Je nutné pravidelně kontrolovat expiraci použitých věcí, doplňovat množství, upravovat složení podle aktuální potřeby. Lékárničku uchovávejte v suchu, nevystavujte ji horku ani mrazu. Tak, teď už víte, jak se preventivně zaopatřit malou taštičkou v batohu. Na každý pád Vám však přeji, ať zip téhle brašničky nemusíte, s výjimkou kontroly, ani pootevřít.


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-06-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde