Zobrazit ostatní články k městu

V čem na lyže

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Hlavně nezapomenout svačinu. Ale věřte, že při pocitu chladu na těle si ji moc nevychutnáte, neboť Vás klesající teplota donutí pěkně zhltnout vše včetně nějaké sladkosti na závěr. Takže abyste si vychutnali nejen jízdu na lyžích, ale i případné zastávky s výhledy a posilněním, dobře vybírejte nejen co do sebe, ale hlavně co na sebe.

    Prvním pravidlem oblékání na všechny túry, lyžařské nevyjímaje, je vrstvení oblečení. Hezky jako cibulky. Jednu slupku za druhou ve správném pořadí. Oblékání v několika vrstvách přináší možnost regulovat svůj oděv podle momentální změny Vaší tělesné teploty i vlivu počasí. Obzvláště na horách bývá velmi proměnlivé. Stačí přejet ze slunečného svahu do stínu a Vaše odložená vrstva oblečení v batohu se stane pravým pokladem.

    V základu rozlišujeme tři hlavní vrstvy. První, nejblíže k tělu, odvádí pot a udržuje tělo v suchu. Druhá udržuje teplo a vlhkost odvede dál od těla, třetí Vás ochrání proti vnějším vlivům počasí.

    Při výběru oblečení pro své zimní aktivity preferujte funkční termoprádlo. Kvalitní značky jako Sensor, Craft nebo česká Moira by Vám měly zaručit rychlou absorbci potu a odvod vlhkosti od pokožky. Materiál by měl být na dotyk měkký, příjemný, přirozený. Střih a švy by neměly bránit dokonalé pohyblivosti. V dnešní době je v nabídce stále vyhledávanější prádlo bezešvé. Samozřejmostí by mělo být, že vlastnosti materiálu, barvy a tvary by měly zůstat stálé i při opakovaném praní.

    První vrstva by Vás měla dokonale obepínat, ale neškrtit. Do druhé vrstvy můžeme zařadit fleecové mikiny a bundy, oděvy z kombinací umělého vlákna s přírodním. Tato část oblečení by měla být prodyšná, aby odvedla vlhkost od těla a z první vrstvy. Měla by zajistit dokonalou termoregulaci, tj. nejen bránit zimě, ale také přehřátí. Pro naši nejvrchnější slupku bychom měli zvolit větrovku či bundu, která odolá větru, dešti, sněhu. Pokud Vaše vybavení v této vrstvě již své schopnosti vzhledem ke stáří ztratilo, ale do nákupu nového ještě není možnost se vrhnout, využijte alternativy - dopomoci mu k lepším vlastnostem správnou impregnací. Při případném nákupu mějte na paměti, že běžné materiály pořádnému větru neodolají, proto je dobré zaměřit se na windstopperové látky.

    Do bot byste měli zvolit vždy podkolenky, ne však příliš silné. I v tomto sortimentu dnes naleznete velký výběr materiálů. Pokud dobře vyberete, zabráníte sklouzávání z chodidel, překrucování či pocitu vlhkosti. Různé materiály jsou vhodné do různého počasí. Nespoléhejte se na své ponožky, které běžně berete do pohorek v létě. Při jízdě ve vyšších vrstvách sněhu je dobré opatřit se ještě ochrannými návleky, které se natáhnou přes boty a lýtka.

    Taktéž u rukavic už není výjimkou pilování technologií. Rukavice by měli zajistit ochranu před větrem, ale i před puchýři a mozoly z celodenní práce s hůlkami. Vaše Hlava a ouška jistě ocení, když na ně nezapomenete. Výstroj tedy musíme ještě doplnit o čepici, šátek či kuklu. Svůj batoh dovybavte slunečními brýlemi s UV filtrem pro případ slunečného počasí. Slunce odrážející od sněhu své paprsky během celodenní túry by Vám mohlo přivodit návštěvu u očního lékaře.

    No a na závěr už můžeme začít přemýšlet, jaký čajík do termosky a jakou horalku k němu. Kousek čokolády jako odměnu za vystoupané kilometry či iontový nápoj, když nám vyschne v krku při pořádném sjezdu.

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-20 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde