Zobrazit ostatní články k městu

Pražské "kultovní" hřbitovy

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Hřbitovy patří nejen k historii, ale jsou mnohdy kulturními památkami a dědictvím, na které bychom neměli zapomínat. Mnozí z nás určitě při svých poutích Českou republikou natrefí na místa odpočinku, z kterých pocítí onu nevysvětlitelnou sílu těchto míst, jenž nás sem dovede s pokorou, úctou třeba za účelem obdivu kostelíka, který je součástí, či pro chvilku zamyšlení. Vydejme se tedy za několika ze známých hřbitovních míst staré Prahy.

    Již v první polovině 15. století byl založen Starý židovský hřbitov, jedna z nejvýznamnějších zachovalých památek pražského židovského města. Nejstarší náhrobek patří Avigdoru Karovi z roku 1439. Poslední pohřeb se zde uskutečnil v roce 1787. Paměť tohoto hřbitova je vepsána do přibližně 12 tisíc náhrobních kamenů, přičemž počet pochovaných tuto cifru ještě přesáhl. Tohoto místa se dotkla jistě nejedna židovská historie, ale pravděpodobně nejvýznamnějším nebožtíkem, který zde spočinul roku 1609, je náboženský učenec a pedagog rabi Jehuda Liwa ben Becalel, zvaný rabi Löw. Ano, právě ten rabi, který podle pověsti vytvořil Golema.

    Pro turisty méně známějším je Židovský hřbitov na Žižkově (tzv. první izraelský hřbitov na Olšanech). Ten vznikl z pochmurné potřeby morového pohřebiště roku 1680. Po druhé světové válce postupně zanikal až do 60. let, kdy byl zčásti zrušen a zčásti přeměněn na park. Nejstarší část hřbitova ale zůstala zachována a je od parku oddělena zdí. Tento hřbitov ve Fibichově ulici patří mezi významné umělecko-historické památky. V současnosti je sem možný přístup každé pondělí, středu a pátek v době od 9 do 13 hodin kromě židovských svátků.

    Dalším „kultovním“ místem je Vyšehradský hřbitov se Slavínem. Na zdejší místo je možné zavítat denně od osmé hodiny ranní. Tento původně farní hřbitov vyšehradské kapituly dal v 70. letech 19. století vzniknout národnímu pohřebišti. Genius loci tohoto místa vychází z přítomnosti věčné památky více jak 600 osobností české historie a kultury (Božena Němcová, Antonín Dvořák, Ema Destinová, Karel Hynek Mácha, Bedřich Smetana, Jan Neruda a další, tak dlouhý výčet osobností naší země). Mezi náhrobky zde najdeme díla takových velikánů jako je J. V. Myslbek.

    Na Vyšehradě ale nenajdeme jen toto místo odpočinku. Na zdejší skále čeká na své návštěvníky např. Kapitulní chrám sv. Petra a Pavla či oáza parků s výhledem na Prahu. Jestli hledáte místo pro utřídění myšlenek během každodenní hektičnosti světa, toto je jedno z těch, které Vám to umožní. A pokud sem zavítáte v 11:55 či v 19:55, zaslechnete melodii, kterou přináší zdejších 15 zvonů. Melodií je několik, osobně mi přilnula k tomuto místu část ze Smetanova Vyšehradu a Vltavy.


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-07-02 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde