Zobrazit ostatní články k městu

Pražské vltavské přívozy

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Jak se dostat z jednoho pražského břehu na druhý? Nabízí se jednoduchá odpověď – přes most. V Praze jich je celkem osmnáct – Závodu míru, Branický, Barrandovský, Železniční, Palackého, Jiráskův, Legií, Karlův, Mánesův, Čechův, Štefánikův, Hlávkův, Negrelliho viadukt, Libeňský, Holešovický, Železniční, Barikádníků, Holešovický tramvajový a Trojská lávka.

    Překonat řeku můžete však dokonce i podzemím. Všechny trasy pražského metra totiž vedou pod Vltavou, trasa C dokonce na dvou místech. V posledních letech se ovšem město vrátilo k prapůvodnímu, avšak velmi romantickému a funkčnímu způsobu. Nebojte, brodit se nemusíte, řeč je o přívozech.

    Ještě na počátku minulého století jich byla na území Prahy celá řada, mnohé z nich zanikly dokonce až v 80. letech. A nyní se opět ukazuje jejich potřeba. První vlaštovkou bylo v roce 2005 znovuzprovoznění (po dvaceti letech) přívozu ze Sedlce na Zámky, který nese v rámci pražské integrované dopravy (PID) označení P-1. Tento přívoz na severu Prahy funguje celoročně, v pracovní dny od 5.30 hod. do 20 hod., o víkendech a svátcích od 7 do 20 hod. a jeho jízdní řád je upraven tak, aby navazoval na přilehlé vlaky a autobusy. Potřebu plavby však mohou cestující projevit i mimo stanovený jízdní řád. Na obou stranách řeky navíc na přívoz navazují cyklotrasy.

    Do severní části města, ovšem o rok později se znovu vrátil i tzv. lysolajský přívoz P-2, spojující Podbabu s Podhořím. Tento spoj, atraktivní jak pro výlety (např. do zoo), tak pro každodenní potřebu, zkracuje cestu mezi Dejvicemi a Trojou časově minimálně o polovinu a je v provozu rovněž celoročně. O jeho jízdním řádu platí to samé, co u linky P-1.

    První všeobecná člunovací společnost, která je provozovatelem těchto dvou přívozů a která zajišťuje také provoz různých vltavských výletních lodí, zavedla navíc přívoz přímo v historickém centru u Karlova mostu. Ten ovšem do systému PID nepatří. Pro obyvatele Prahy 1, kteří se prokážou svým občanským průkazem, je tato služba zdarma.

    Benjamínkem mezi přívozy je linka P-3, která jezdí od minulého roku mezi zlíchovským Lihovarem a Žlutými lázněmi v Podolí. Tento sezonní přívoz (od dubna do října) je k dispozici ve všední dny mezi 6. a 22. hodinou, o víkendech a ve svátky mezi 7. a 22. hodinou a provozuje jej firma Vittus Group.

    Na všech přívozech pražské integrované dopravy platí jízdenky a předplatní jízdenky podle platných tarifů PID (neplatí SMS-jízdenky ani nepřestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu). Jízdní kola, kočárky a psi jsou přepravováni zdarma. Provoz přívozů je pozastaven v případě povodňové aktivity prvního a vyššího stupně či při jiných nepříznivých přírodních podmínkách. A toho, že vám převozník přenechá vesla, se také bát nemusíte – lodě s kapacitou zhruba 12 osob mají motorový pohon…


Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-07-09 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde