Zobrazit ostatní články k městu

Telemark - lyžování s volnou patou

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Hory se probouzí do třeskutě mrazivého rána, v neporušeném bílém sněhu se třpytí démanty paprsků vycházejícího sluníčka, na liduprázdných svazích se vzdouvá nadýchaná peřina čerstvého prašanu… náhle však v dáli zaznamenáte pro tuto časnou dobu nezvyklý pohyb.

    Postava blížící se jakoby tanečním krokem, s rytmicky se opakujícím elegantním obratem v pokleku. Za chvíli se vžijete do tohoto fascinujícího klouzání natolik, že se přistihnete, jak s pootevřenou pusou, pravidelně poklesávaje v kolenou, zíráte vstříc jezdci s důstojným držením těla baletky a s nedbale elegantním oděvem obrozeneckého sportovce. Přízrak, napadne vás. Ale nenechte se mýlit, právě jste zahlédli telemarkistu!

    Způsobů, stylů a technik, jakými lze zdolávat horské terény, je nepřeberné množství, ovšem telemark, prožívající v současnosti ohromnou renesanci, patří mezi nejstarší. Duchovním otcem této lyžařské techniky byl norský průkopník lyžování Sondre Ouverson Norheim. Ten na konci 19. století na jednom z prvních setkání příznivců lyžování v norské Kristiánii (dnešní Oslo) předvedl dva převratné způsoby zatočení – jednak rychlým švihem, tzv. kristiánku, a pak táhlý, prováděný v pokleku, tzv. telemark (pojmenovaný podle kraje, z něhož Norheim pocházel). Zatímco kristiánka došla okamžitě ohromné obliby a ještě před dvaceti třiceti lety bylo na sjezdovkách možno občas vidět lyžaře zakončující svůj sjezd právě pomocí kristiánky, telemark přežíval pouze v technice dojezdu skokanů na lyžích.

    Koncem sedmdesátých let 20. stol. však v Americe skupinka nadšenců probouzí tuto techniku znovu k životu a pod názvem freeheel skiing, neboli „lyžování s volnou patou“, se pomalu šíří dál mezi těmi, které už třeba obyčejné sjezdování omrzelo. Telemarkové lyže v sobě totiž spojují výhody sjezdových a běžkařských lyží – můžete se odpoutat od otrocké závislosti na sjezdovkách a vlecích a oddat se volnému pohybu v terénu jako na běžkách, při sjezdu však zaručují daleko větší stabilitu.

    Avšak i v telemarku dochází k neustálému vývoji, a tak i volba sportovní vybavení se dnes přece jen do určité míry řídí tím, jaký druh pohybu telemarkista upřednostňuje – tzv. touring (volný pohyb terénem), či tzv. turning (sjezd).

    Carvingový trend zasáhnul i telemarkové lyže, původně o něco užší než klasické sjezdovky, takže laické oko na první pohled nepozná rozdíl. Ten spočívá především v tvrdosti. Lyže pro klasické sjezdování jsou daleko tvrdší, lyžaři při zatáčení zatěžují vždy jen jednu lyži, naproti tomu telemarkisti při oblouku v pokleku zatěžují obě lyže rovnoměrně. I původně kožené boty, umožňující ohýbání v oblast prstů, jsou dnes nahrazeny moderními, umělými.

    Pro většinu telemarkistů není telemark jen lyžováním, ale i výrazem životního postoje, je to určitý druh subkultury (podobně jako jím je snowboarding), který může, ale nemusí, být vyjádřen retro oblečením – pumpky, saka, klobouky, dlouhé sukně… Telemarkisti vyrážejí společně na výlety do hor (Krkonoše, slovenské Tatry, Fatra, Alpy), pořádají setkání, party (9. ročník Telemark Party od 18. do 20. ledna 2008, Martinské Hole, SK), mají své kluby, webové stránky… A ačkoliv je u nás tento sport stále ještě výjimečný, není velkým problémem naleznout v Krkonoších instruktory telemarku, zakoupit vybavení a se zatajeným dechem, v ladném pokleku, zakusit svou první jízdu na ski telemarkerských…

 

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-12-20 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde