Zobrazit ostatní články k městu

Jak vybrat ty správné lyže

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    V našich středoevropských podmínkách panuje stále ještě zima a většina obchodů po Vánocích začala boj o to, kdo vyhlásí větší slevy. Nejsou to ideální podmínky k tomu, abychom vyrazili do obchodu s lyžařským vybavením a vyměnili naše staré dobré lyže za jiné, k nimž nás sice nepoutá několik desetiletí báječné spolupráce na sjezdovkách, ale zato budou pro nás ušité jako na míru? Pokud vaše odpověď patří mezi ty kladné, čtěte dál.

    Jestliže se v lyžích téměř vůbec nevyznáte a navíc natrefíte na neochotného nebo věci neznalého prodavače, můžete mít velký problém zejména proto, že orientovat se na dnešním trhu s lyžemi vyžaduje opravdu velké umění. Proto pevně doufám, že vás dnešní článek alespoň trochu nasměruje.

    Ještě než se rozhodnete vkročit do kamenného obchodu s lyžemi nebo poslat vaši objednávku skrze některý z internetových obchodů, je dobré si uvědomit, jaký jste lyžař. Přičemž tady platí jedna důležitá zásada – nepodceňovat, a zejména nepřeceňovat vaše lyžařské schopnosti. Mohlo by se vám také stát, že za několik týdnů poběžíte do obchodu s reklamací. Zejména pokud jste začátečník nebo jen mírně pokročilý lyžař, doporučuje se začínat s lyžemi, jejichž jádro je vyrobeno z měkčího a levnějšího materiálu. To znamená, že se budou pro vás lyže pohybovat zhruba v rozmezí 5 až 9 tisíc korun. Také nemusíte brát ohledy na rádius nebo jiné technické parametry, protože budete mít pravděpodobně co dělat, aby jste svou lyži dobře ovládli. Ovšem pokročilejší lyžaři by již neměli hledět jen na cenu lyží, ale rovněž na to, z jakého materiálu je lyže vyrobena. Ve vyšších cenových kategoriích najdete lyže, jejichž jádro je vyrobeno z poněkud odolnějších materiálů jako je např. dřevo, kevlar, titan, tvrzená pryskyřice apod. Pokročilý lyžař by měl tedy zabrousit právě do této kategorie, pokud si přeje, aby měl maximální jistotu v rychlém oblouku.

    Pokud se jedná o délku lyže, tady již nezáleží pouze na tom, jakou výškou postavy nás příroda obdařila, ale také na hmotnosti a především na stylu jízdy. Platí, že vhodné lyže by měly dosahovat někde mezi bradu a nos (u dětí a žen může být délka lyží i kratší). Dále je třeba si vybrat lyže podle toho, jaký styl lyžování více preferujete. Pro rychlejší lyžování s delšími oblouky si vybírejte delší lyže s větším rádiem, naopak pro pomalejší styl s kratšími oblouky jsou vhodnější krátké lyže s hodnotou rádia o něco nižší.

    Rovněž je dobré zohlednit různé typy a modely lyží. Pro začátečníky, mírně a středně pokročilé se obecně doporučuje vybírat si mezi modely allround a allmountain, které jsou známé pro svou univerzálnost a jejichž konstrukce odpovídá střední rychlosti, přičemž jsou lehce točivé. Na trhu dosahují čím dál vyšší popularitu také lyže typu skicross, které jsou určeny pro sportovnější jízdu a střídavý terén. Pro toho, kdo je v lyžování již opravdu dokonalý „profík“, jsou vhodné sportovní lyže, tzv. slalomky nebo obřačky. Poslední zmíněný model je pak určen již pro závodní lyžaře. Na trhu jsou ovšem i lyže speciální, ty se budou hodit zejména lidem, kteří našli své zalíbení ve sportech jako freeskiing, telemark nebo skialpinismus.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde