Zobrazit ostatní články k městu

Snowkiting - pouštění draka na lyžích

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Zapomeňte na veselý obličej papírového draka, jak jej znáte z podzimních motivů Ladových obrázků! To, co se rozumí mezi zasvěcenými pod pojmem drak či kite (z angl., létající drak, větroň), jsou vysoce sofistikovaná tažná zařízení využívající síly větru.

    Jezdec na lyžích či na snowboardu je pomocí říditelného draka tažen vstříc adrenalinovému zážitku z neopakovatelné jízdy volnou přírodou – snowkiting je možno provozovat téměř na libovolném otevřeném terénu ve vyšších polohách (kde není vedení vysokého napětí a v bezpečné vzdálenosti od budov a stromů) s alespoň 10-15 cm sněhu. Takových lokalit je v Česku podle znalců dostatek, snowkiting navíc umožňuje jízdu libovolným směrem, po rovině i po zvlněných pláních, v kopcovitém terénu, ale i na horách a lze jej dokonce využít i místo vleku. Drakovi ke cti bychom neměli opomenout to, že s jeho pomocí se pohybují i dobrodruzi na cestě k severnímu pólu či na Aljašce.

    K provozování tohoto sportu postačí standardní lyžařské či snowboardové vybavení (i když dnes už existují i speciální prkna – snowkiteboardy), z hlediska bezpečnosti je navíc nutná přilba a pak samozřejmě to nejpodstatnější – tažný drak s řidičkami nebo hrazdou a trapézem. Ceny draků jsou tak jako u všech sportovních náčiní velmi rozdílné, záleží na typu a výrobci. Nejlevnější kity můžete pořídit i za 1500,- Kč (takové jsou však dobré opravdu asi jen na pouštění někde na strništi), nejdražší se pohybují v řádech desítek tisíc, do dobrého draka je nutno investovat alespoň 10-15 tisíc korun.

    Výběr správného draka je ovšem opravdu věda, je třeba brát v potaz řadu aspektů (způsob jízdy, styl, stabilitu, terén, předpokládanou sílu větru, váhu jezdce, jeho schopnosti aj.). Jedním z nejdůležitějších je rozhodnutí, zda volit menšího a lehčího komorového draka, který nemá pevnou konstrukci, nafukuje se prouděním vzduchu do náběžné (přední) hrany draka a je určen přímo pro zimní sezonu, nebo většího trubkového draka, který se musí nafukovat manuálně, což může v zimě působit řadu potíží, lze jej ovšem využít i v létě na vodu. Každopádně je dobré poradit se s odborníkem.

    Pokud nemáte s ovládáním draka žádné zkušenosti, rozhodně se hned nepouštějte do snowkitingu! Naučte se draka nejprve ovládat na místě, a až získáte jistotu, že tím, kdo manipuluje jste vy a nikoli drak, můžete začít přemýšlet, připnete-li si na nohy lyže či snowboard (drak se dá ale využít i na zamrzlé vodní ploše s bruslemi, nemluvě o jeho využití mimo zimní sezonu – na in-line bruslích, travních lyžích, trojkolce bugy, mountainboardu, na vodě a dalších). Přestože se jedná o kratochvíli výjimečnou, kterou rozhodně nemůže provozovat každý, neboť vyžaduje dostatek odvahy, obratnosti, nebát se pádů, těší se tento sport již řadu let stále větší oblibě. Není proto problém najít dobré a profesionálně vedené kurzy, kde si můžete osvojit základy, i prodejce s kiteboardovým vybavením.

 

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-16 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde