Zobrazit ostatní články k městu

Snowtubing – o (dětské) duši

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Sněhem zavátý kopec se dá zdolávat na ledačems a hranice lidské vynalézavosti a hravosti jsou v tomto smyslu již odnepaměti bezbřehé. Některá udělátka jsou až dětsky triviální – inspirace klukovskými nápady, jak sesvištět svah, se nezapře. Jiná jsou naopak holdem promyšlené technické dovednosti. Některá lze považovat za nástroj k úctyhodnému sportovnímu výkonu, jiná jsou spíše pro odlehčenou zábavu. Něco však mají společného – můžete si na nich zpestřit svou zimní dovolenou (dokonce už i na našich horách), vyřádit se na sněhu, vyčistit si hlavu na čerstvém vzduchu a nechat se unášet bezstarostnou jízdou.

    Pokud si chcete na den odpočinout od lyží či snowboardu a pokud ve vás dřímá alespoň zbyteček rozverné duše dítěte, vyzkoušejte rozhodně snowtubing. Tato populární zimní atrakce pro celou rodinu prorazila do Evropy ze Spojených států amerických a okamžitě si získala řadu příznivců. Právě proto, že jde spíš o kupu legrace než o sport, těší se ohromné oblibě napříč všemi věkovými kategoriemi a jeho provozování se věnuje už i řada tuzemských horských sportovních středisek (např. ve Vysokém nad Jizerou, v Rokytnici nad Jizerou, v Bedřichově v Jizerských horách, ve Svatém Petru a v Kozinci u Jilemnice v Krkonoších, ale i v Kašperských Horách na Šumavě či v Zubří a Velkých Karlovicích v Beskydech aj.).

    A jak to funguje? Jezdec se uvelebí do speciálního gumového člunu, jehož konstrukci tvoří velké nafukovací kolo, nápadně připomínající duši z pneumatiky traktoru, nohy přečnívají přes okraj, rukama se může přidržovat bočních okrajů. Člun je tudíž zcela neřiditelný, a proto se nedoporučuje používat jej na běžných sjezdovkách, nýbrž pouze ve speciálních pro snowtubing upravených sněhových korytech, kterými čluny bezpečně kloužou dolů. Kvalitní snowtubingové dráhy oživují jízdu terénními vlnami či klopenými zatáčkami, které během jízdy mění rychlost i směr člunu. Sjíždět se dá po jednom člunu, ale i v celém hroznu, jezdci se mohou vzájemně odstrkovat, chytat apod. Nahoru na kopec vás pak ve člunu vyveze speciálně řešený vlek s nižším vedením lana.

    K vyzkoušení snowtubingu nepotřebujete vůbec nic – žádnou speciální výbavu, žádný kurz či jinou extra přípravu. Stačí si jen vybrat ze stále se rozšiřující nabídky snowtubingových drah a zaplatit si svou první jízdu, v jejíž ceně je započítáno i zapůjčení člunu (případně helmy). Protože provozovatelů snowtubingu opravdu roste jako hub po dešti, tlačí konkurence ceny dolů – jednu jízdu tak pořídíte už od 15,- Kč. Zdá se vám, že je to povyražení dobré tak pro děti? Je sice pravda, že vaše sportovní dovednosti příliš stimulovány nebudou, ovšem věřte, že dvě tři hodinky snowtubingu vás opravdu skvěle pobaví a uvolní.

 

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-23 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde