Zobrazit ostatní články k městu

Zážitková turistika

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Byly jednou jedny skotské palírny whisky, kterým se příliš nedostávalo peněz. Ale co se nestalo! Dostaly nápad, že by mohly pootevřít svá výrobní dvířka, a ukázat tak lidem technologie, kterými se onen blahodárný zlatistý nápoj vyrábí, poskytnout jim všechny potřebné informace a navíc jim na vlastní kůži umožnit vyrobit stejně chutný nápoj.

    Nakonec se to palírnám nejen velmi dobře vyplatilo, ale odkoukali to od nich také mnozí jiní. Od té doby můžeme mluvit o tzv. zážitkové turistice. Dalo by se říci, že zážitková turistika je poměrně novým odvětvím cestovního ruchu. Jejím cílem je poskytnout dotyčné osobě nejenom spoustu zajímavých informací, ale také oslovit její smysly a aktivně ji zapojit do procesu poznávání. Sami to jistě dobře znáte. Přijedete na nové místo a nejraději byste viděli a věděli úplně všechno. Jenže pak přijde menší rozčarování – mechanicky naučená průvodkyně drmolí svou tisíckrát odříkanou básničku a vy se jen pokoutně díváte na hodinky a netrpělivě přešlapujete na místě. Poté se vrátíte domů a zjišťujete, že si z tříhodinového výkladu nepamatujete ani slovo.

    Vždyť už přece sám Komenský tvrdil, že mechanické memorování neprospívá dětskému duchu, který je bystrý, aktivní a hravý. A nejsme my dospělí náhodou také v něčem děti? Netoužíme si rovněž samostatně udělat tu svou „bábovičku“ na pískovišti? Jestliže vás vůbec nenapadá, kam se za takovou zážitkovou turistikou vydat, tak mám pro vás několik tipů.

    V případě, že jste technický typ, nenechte si u nás v České republice ujít například elektrárnu Dlouhé stráně v Jeseníkách. Dalšími možnostmi jsou výpravy do dolů, pivovarů či potravinářských podniků. Speciálně pro muže pak existuje nabídka jednoho dne, po který si mohou splnit svůj chlapecký sen a stát se popelářem. Dále mohou využít atrakcí, kdy se projedou tankem či prožijí pár krásných adrenalinových chvil uvnitř motokáry nebo formule. Ani let stíhačkou není výjimkou.

    Pro ženy však existuje rovněž široká nabídka. Co takhle vidět svět ze sedla koně, nechat si koupit pozemek na planetě Venuši? Nebo máte raději masáže a líčení? Zážitků na výběr je však taková spousta, že vybrat si bude možná těžší, než jste si mysleli. Samotnou kapitolou jsou pak ekofarmy, v nichž si můžete aktivně odpočinout prostřednictvím tradičních zemědělských prací. Na českém internetu existuje několikero webových stránek firem, které právě takové i jiné zážitky nabízejí. Jestliže vás článek navnadil nebo prostě byste jen rádi udělali radost svému partnerovi či příbuzným (například u příležitosti narozenin), neváhejte a podívejte se na tyto webové stránky: www.uzijsito.cz, www.relaxuj.cz, www.denjaksen.cz či www.allegria.cz. Zvláště teď v zimě to je skvělý nápad, jak strávit příjemné víkendové chvíle.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-29 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde