Zobrazit ostatní články k městu

Freestyle snowboarding - nevšední zážitek

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Český překlad – jízda na snowboardu ve volném stylu dokonale odráží tvář tohoto sportu. Při pohledu na vzduchem vznášejícího snowboardistu, tuhne mnoha lidem krev v žilách. A co teprve samotným aktérům! Co jim tento sport přináší? Těžko posoudit, pravděpodobně jistou dávku napětí s následným uvolněním. Možná právě proto se tato sportovní disciplína stala oblíbenou a vyhledávanou mezi mladými lidmi.

    Svým projevem dokonale vystihuje tempo dnešního života, v kterém se prolínají stavy plné zvratů, nebezpečných situací, napětí v protipólu s pocity štěstí a úspěchu. Počátky snowboardingu jako takového pocházejí z šedesátých let 20. století. Tento sport se postupně vyvíjel jak technicky, sám o sobě, tak i v podvědomí veřejnosti, na své cestě překonával různé překážky. Až v roce 1994 dostal prostor na ZOH v norském Lillehameru. Byl zde prezentován coby ukázkový sport, u návštěvníků téměř okamžitě vyvolal velký zájem. A díky jejich reakci byl oficiálně zařazen na seznam olympijských sportů a již o čtyři roky později potěšil oko diváka na ZOH v japonském Naganu.

    Pohodlné a účelné s bezpečnostními prvky, tak můžeme zběžným pohledem ohodnotit oblečení určené pro tento z mého pohledu náročný sport. Snowboardisté na rozdíl od lyžařů, tráví více času pobytem ve sněhové peřině, proto je důležité používat oblečení s odpovídajícími vlastnostmi. Zvenku odolné vůči vlhku a odření, zevnitř savé, udržující organismus v suchém prostředí. Nedílnou součástí oblečení jsou kvalitní voděodolné rukavice, nejlépe vyztužené v místech zápěstí. Samozřejmostí je kvalitní přilba, ale bohužel tomu vždy tak není.

    Dnešní snowboardové vybavení již dávno překonalo možnosti propagátorů tohoto sportu. V průběhu několika desetiletí vícekrát změnilo vzhled i použitý materiál. Při výběru prkna je třeba zohlednit několik kritérií, což jsou hmotnost, výška, ale také pokročilost uživatele. Obuv s vázáním se dnes prodává v různém provedení, záleží jen na náročnosti nebo na finančních možnostech zákazníka.

    Tento krásný, ale nebezpečný sport není v možnostech všech sportovců. Ale to neznamená, že nesmíme obdivovat odvahu doplněnou ladností provedených skoků či triků, v provedení těch, co se snaží překonat zemskou přitažlivost.

 

Autor: Jaroslava Fuksová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-30 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde