Zobrazit ostatní články k městu

Lákadla pražské Troje

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Naši podzimní procházku Stromovkou jsme zakončili u branky do parku trojského zámku, přes kterou byl výhled na kapli sv. Kláry a vinice, vinoucí se na svahu pod ní, vzpomínáte si? A dnes bych vás chtěla pozvat nejen ke vstupu do parku, ale i na malou prohlídku letohrádku, zoologické zahrady a dalších zajímavostí této poklidné pražské čtvrti ...

    Na území dnešní Troji se nacházely již v roce 1197 osady Zadní a Horní Ovenec. Troja je dodnes čtvrtí s klidnými a romantickými zákoutími, starými usedlostmi a vilami uprostřed zahrad. Její současné jméno vzniklo až v 18. stol. a inspirací k pojmenování se staly sochy antických bohů na schodišti letohrádku.

    Stavba letohrádku byla zahájena v roce 1679 Jean Baptiste Matheyem pro Václava Vojtěcha ze Šternberka a jeho choť Kláru z Malzanu. Rod Šternberků byl jednou z nejstarších českých šlechtických rodin a zámek měl své majitele důstojně reprezentovat. Byl postaven proti Královské oboře a panstvo tak bylo připraveno kdykoliv přijmout panovníka při projížďce nebo při lovu a nabídnout mu malé občerstvení. A císař Leopold I. této možnosti využíval. Středem a dominantou stavby je velký sál, ze kterého se do obou stran rozbíhá chodba s přilehlými salóny. Na venkovní straně stavby je zajímavé schodiště s monumentální plastikou symbolizují boj Titánů s antickými bohy. Jednotlivé plastiky po obvodu schodiště pak představují antické bohy, alegorie denních i ročních období a světadílů. Před zámkem jsou terasy, vyzdobené vázami a bystami z pálené hlíny. V interiéru jsou bohaté nástropní i nástěnné malby – v přízemí zámku převážně od Carpofora Tencalla, v prvním patře působili Francesco Marchetti a jeho syn Giovanni Francesco - tito malíři jsou také autory fresek v kapli. Velký sál, kde hlavním tématem fresek je oslava císařského rodu Habsburků, vyzdobili Abraham a Izák Godynovi,. V letech 1975 – 88 byla provedena rozsáhlá rekonstrukce objektu dle návrhu SURPMO a nově upraven i park. V posledních letech má Obrazárna Galerie hlavního města Prahy umístěny v letohrádku nejvýznamnější obrazy ze svých sbírek českého malířství 19. století, mimo jiné díla Josefa Navrátila, Julia Mařáka, Adolfa Kosárka, Antonína Chittussiho, Václava Brožíka a mnoha dalších slavných umělců.

    Na svazích nad zámkem byly vždy dobré klimatické podmínky pro pěstování révy a vinné sklepy byly vyhlášené. V původních sklepních prostorách zámku je i dnes umístena expozice o historii vinařství české vinařské oblasti, o způsobu pěstování révy, zpracování hroznů a uskladnění vína. Lze si zde zakoupit i ochutnat vybraná vína z českých a moravských oblastí. Z vyhlídky na vinici sv.Kláry je jeden z nejkrásnějších pohledů na historické centrum Prahy.

    Proti letohrádku byla na pozemcích, které dříve patřily k zámku, postavena v roce 1931 dle návrhu architekta J.Fuchse zoologická zahrada. Její zakladatel a první ředitel byl prof. Jiří Janda, který projekt připravoval již od roku 1904. Původní rozloha zahrady byla 8 ha, dnes je již upraveno pro potřeby zoo 64 ha a z toho je asi 40 ha přístupných veřejnosti. Celkem je vybudováno 14 km cest, to znamená, že na její návštěvu budete potřebovat více než jedno odpoledne. Mezi zajímavosti patří nově vybudovaná indonéská džungle, Africký dům nebo jedinečný chov koně Převalského, o jehož záchranu se zoo zasloužila. V areálu zahrady jsou nejen stánky a restaurace, dětské koutky a přednáškový sál, ale i množství půvabných zákoutí, ve kterých je možné posedět. Zahrada je otevřená po celý rok, v zimním období ale probíhá hlavní atrakce, tzn. krmení zvířat, pouze o víkendech. V 11:00 se zde můžete např. zúčastnit komentovaného krmení tučňáků, v 11:30 seznámení s gorilami, ve 14:00 setkání u koní Převalského nebo u kočkovitých šelem.

    Nedaleko zoo je umístěna na 70 ha botanická zahrada, která byla založena v roce 1969 a pro návštěvníky zpřístupněna v roce 1992. V zahradě jsou upravené plochy s kolekcí okrasných zahradních rostlin, trvalek a skalniček. Zajímavá je take Japonská zahrada, expozice Turecka a Středomoří a sbírka vřesovištních rostlin. V roce 2004 byl otevřen tropický skleník Fata Morgana, ve kterém byla vytvořena expozice s názvem „Tropickou přírodou kolem světa“ . V hlavní sezóně loňského roku mohli návštěvníci využít výhodné vstupné, nazvané Trojská karta. Opravňovala majitele k návštěvě tří zařízení – zoo, botanické zahrady a trojského zámku - prakticky ve stejné ceně, za jakou bylo jednorázově možné navštívit např. pouze zoo. Doufejme, že tato výhoda bude zavedena i v letošním roce.

 

Autor: Míla Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-04 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde