Zobrazit ostatní články k městu

Jak se stát českým turistou

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Neznám mnoho lidí, které by neučarovala nádhera českých luhů a hájů a alespoň někdy nepodlehli turistické procházce. Ovšem není český turista jako český turista. Jedni chodí bezstarostně po horách, prožívají slasti a strasti českých hor a jiných přírodních krás, přičemž ostatní je příliš nezajímá. Ti druzí jsou malinko jiní a jsou sdruženi pod názvem Klub českých turistů.

    Historie Klubu českých turistů sahá do roku 1888, kdy byl založen nadšenci okolo Vojtěcha Náprstka, a přenesl tak některé aktivity tělovýchovné organizace SOKOL na svá bedra. Vojtěch Náprstek se pak stal jeho prvním předsedou, ale ve své funkci setrval pouhých 6 měsíců. Nahradil jej Jaroslav Zdeněk a krátce po něm Vratislav Pasovský, který Klubu českých turistů zasvětil celých 25 let. První velkou akcí Klubu byla organizace velké výpravy českých turistů na Světovou výstavu do Paříže, která se na konci minulého století stala kýženým cílem mnoha Evropanů. Dnes se Klub českých turistů značně rozšířil a rozvětvil. Čítá zhruba 40 tisíc členů (z toho téměř čtvrtinu mládeže, která je sdružena do Asociace TOM) a dělí se na 14 odborů, které spravují oblasti totožné s hranicemi krajů. Ústředí se pak nachází v Praze.

    O Klubu českých turistů jste již dozajista někdy slyšeli, nyní už dokonce víte něco málo o jejich historii a současnosti. Tušíte však na čem všem se Klub českých turistů svými aktivitami podílí? Jestliže jsou to pro vás „ti divní co se plahočí po kopcích a značí turistům cesty“, raději čtěte dál.

    Jedna z jejich aktivit je opravdu turistické značení tras. Tato aktivita se datuje od roku 1889, kdy byly červenou značkou spojeny Štěchovice se Svatojánskými proudy. V současné době je na území České republiky vyznačeno před 40 tisíc kilometrů pěších tras, mezi něž patří také trasy lyžařské, cykloturistické a dokonce hipotrasy, což jsou jezdecké stezky pro turistiku na koni. Nejenom kvůli výše uvedenému, ale také kvůli kvalitě a hustotě turistických tras je jejich síť hodnocena jako nejlepší v Evropě. Mezi další aktivity Klubu můžeme zařadit nejrůznější akce (každoročně je jich přes tisíc) pořádané jak pro členy Klubu, tak pro zájemce zvenčí. Patří mezi ně nejenom turistické akce, ale také aktivity cykloturistické, lyžařské, vodní turistika, mototuristika, vysokohorská turistika, speleoturistika a mnoho dalších.

    Klub českých turistů nelení ani v pořádání nejrůznějších závodů, vydávání map a vlastního časopisu. A najde se ještě spousta zajímavých činností, na něž se však pro jejich vysoký počet nenajde v tomto článku dostatek místa. Pokud vás činnost Klubu českých turistů zaujala, není nic jednoduššího než se stát jejich členem a být tak „regulérním českým turistou“. K tomu je pouze zapotřebí kontaktovat nejbližšího sekretáře Klubu českých turistů (kontakty naleznete na webové stránce KČT). A jaké výhody z toho pro vás budou vyplývat? Tak například budete mít slevu na předplatné časopisu Turista, na vybraná ubytování a také na mapy KČT. Ovšem snad největší výhodou pro vás jistě bude dobrý pocit z odvedené práce (jestliže se rozhodnete KČT podat pomocnou ruku) a také zdravé plíce plné čerstvého vzduchu.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-04 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde