Zobrazit ostatní články k městu

Matějská pouť nejen v roce 2008

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Na 24. února připadá v kalendáři svátek svatého Matěje, patrona stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích, kromě toho by však měl být nápomocen i ve chvilkách, kdy nevíte, jak se rozhodnout, při losování, dále pak při černém kašli, neštovicích a manželské neplodnosti.

    Jméno tohoto světce, které se u našich předků těšilo ohromné oblibě a které zažívá v poslední době ohromnou renesanci, je hebrejského původu a znamená „dar Boží“ (jeho variantou je jméno Matyáš a ze stejného základu vychází i Matouš). Zbožný Matěj, pocházející z Betléma, patřil mezi Ježíšovy učedníky, věrně následoval svého učitele při kázáních a zázracích a po ukřižování a nanebevstoupení Páně měl doplnit počet jeho apoštolů za proradného Jidáše Iškariotského. K volbě byl navržen kromě Matěje i Josef Barsabáš, při losování měl však větší štěstí Matěj… Ten pak začal působit jako misionář nejprve v Judeji, později i v Etiopii.

    Právě na svých cestách při šíření Evangelia mezi pohany byl zajat, kamenován a 24. února 63 n. l. sťat sekerou. Jeho ostatky přinesl počátkem 4. stol. biskup Agricius do německého města Trevír (Trier), kde byly a dodnes jsou uloženy v tamním benediktýnském klášterním kostele. Další se pak nacházejí v Římě (St. Maria Maggiore) a Padově (kostel sv. Justiny).

    Kolem svatého Matěje, zobrazovaného se sekerou jako symbolem své mučednické smrti, kterého můžeme zahlédnout i mezi apoštoly na pražském Staroměstském orloji, se vyvinuly rozličné obyčeje související s počasím. Podle četných lidových pranostik (např. Na svatého Matěje lidské srdce okřeje, slunce pozře závěje, nad polem skřivan zapěje.) měl být tento den předzvěstí jara, a tak byl velmi rozšířený zvyk třást ovocnými stromy, aby v nadcházející sezoně dobře rodily.

    V Praze je svatému Matěji zasvěcen malý, ale velice známý kostelík v Dejvicích. A protože při kostelech bývalo zvykem pořádat církevní slavnosti na památku světci, jemuž je kostel zasvěcen, vznikla i zde tradice pouti, a sice pověstné Matějské pouti, jež je doložena již od roku 1595. Protože však v okolí dejvického kostela není příliš volného prostoru, stěhovaly se atrakce s poutí neodmyslitelně spojené na různá místa v okolí, až roku 1963 definitivně zakotvily v areálu pražského výstaviště v Holešovicích.

    Původně byl začátek pouti stanoven na první neděli následující po sv. Matěji, ale letošní – 45. ročník Matějské pouti na Výstavišti Praha – začíná již tuto sobotu 23. února a bude dětem i dospělým zpestřovat zbytek zimy až do 13. dubna. Pražská Matějská pouť je vůbec nejranější jarní poutí v Evropě.

    V průběhu staletí se z původně církevní slavnosti stala ryze lidová zábava, která může být sice příjemnou kratochvílí na konci zimy, ale zároveň může dát nafrak vašim peněženkám. Pořádající firma Kočka s. r. o. slibuje kromě tradičních řetízkových kolotočů, střelnic, houpaček, horské dráhy, autodromů, strašidelného zámku, zvonkové dráhy, lochnesek aj. i desítky moderních atrakcí pro vyznavače adrenalinových dobrodružství, ale i množství stánků s neodmyslitelnými pouťovými laskominami.

 

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-18 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde