Zobrazit ostatní články k městu

Malý kousek pražského podzemí

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Z uličky vybíhají chlapci a s křikem oznamují příchod kupců. Viděli je už tolikrát a přece je vždy znovu fascinují. Přicházejí z různých koutů světa a proto vypadají velice exoticky. Přivážejí do naší země nejrůznější zboží. Sukno, koření a byliny, kožešiny a další produkty a také otroky. Kupci si odpočinou a zítra budou nabízet své zboží …

    Město, do kterého je zasazen úvodní příběh z 10. stol., nebylo založeno, ale vzniklo přirozeně z osad na břehu Vltavy. Pokud budete na dnešním Staroměstském náměstí v Praze a v jeho blízkém okolí hledat něco z tehdejší atmosféry, pak vám mohu jedině doporučit návštěvu podzemních prostor pod radnicí a souvisejícími domy. Nachází se zde původní místnosti z románského a gotického období, které jsou pro dokreslení obrazu této doby střízlivě vyzdobeny stálou expozicí. Můžete si prohlédnout úzké uličky, vstupy do domů, dvorky a místnosti používané k různým účelům, studně a také prostory, kde byli mnohem později vězněni čeští stavovští povstalci proti Habsburkům v době před popravou.

    Prostory dnes působí velmi útulně. Dříve zde ale nebylo ani současné osvětlení ani pořádek a není těžké si představit, jak se zde vězni asi cítili. Praha ležela na křižovatce obchodních cest a přijížděli sem kupci z různých světových stran. Na území dvora zvaného Týn, který kupcům poskytoval ubytování a různé služby, platili nejprve poplatky za čerpání služeb a následně i clo za dovezené zboží. Proto se také ujal název Ungelt. Cizinci své zboží museli měřit a vážit podle domácí míry a váhy. Nesměli obchodovat mezi sebou, ale nabízeli zboží pouze domácím odběratelům. Dnes bychom označili takové místo jako velkoobchod. Místní obchodníci zde nakupovali zboží k dalšímu prodeji.

    Některé prameny uvádí, že v této době byl pro kupce založen i špitál a románský kostel Panny Marie. Tento kostel byl v pozdějších letech přestavěn a stávající podobu dostal ve 14. stol. Je známý jako chrám Panny Marie před Týnem a v jeho prostorách jsou mimo jiné uloženy i ostatky biskupa Jana Rokycany a astronoma Tychona de Brahe. Postupně se měnila i podoba celého náměstí. Ve 13. stol. byl postaven románský kostelík sv. Mikuláše a to zhruba tam, kde stojí dnešní velký Diezenhoferův kostel. U něho byla fara, škola a hřbitov. Když v roce 1338 povolil Jan Lucemburský postavit radnici, koupili měšťané dům Volflina od Kamene, který stál uprostřed tehdejšího tržiště a k němu byla v roce 1350 vybudována radniční věž a kaple. Na západě byl přistavěn dům se zasedací síní a v roce 1458 obec získala další dům a celá radnice byla přestavěna v pozdně gotickém slohu. V dalším století byly pod věží vybudovány kamenné krámky, kde se prodávala sůl a koření. Nad nimi na pavlači seděl v červnu roku 1621 císař Ferdinand II. a přihlížel popravě 27 českých pánů a měšťanů. V 19. stol byly provedeny novogotické a novorenesanční úpravy radnice a přistavěna dvoupatrová budova, kterou již dnes nenajdete.

    V květnu 1945 byla radnice včetně této přístavby zničena. 7. května zaútočila na budovu čtyři lehká a jedno těžké německé obrněné vozidlo. Němci stříleli zápalnou municí. První požár a pokračování bojových akcí přimělo podle některých svědectví obránce, aby se pokusili zachránit alespoň část historických památek a dokumentů z městského archivu přestěhováním do méně poškozeného kostela sv. Mikuláše. Za časných ranních hodin 8. května zahájili Němci dosud nejsilnější úder na Staroměstské náměstí za použití tanků a pěchoty. Od rána 8.5. byla radnice těžce odstřelována. Ničivému požáru postupně podlehla střecha věže, orloj, arkýř a celé severovýchodní křídlo včetně vzácných archívních materiálů. Orloj opravila po válce pražská firma Ludvík Heinz, i starší budovy byly postupně opraveny, ale nejnovější dvoupatrová budova již nikdy dostavěna nebyla. Na jejím místě nyní vyrůstají stromy, které v létě poskytují stín unaveným turistům.

 

Autor: Míla Jaklová – www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-25 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde