Zobrazit ostatní články k městu

Zoologické zahrady 1

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Počátky zoologických zahrad bychom mohli hledat již v renesanci. V této době nebyly ještě zakládány areály přístupné pro veřejnost. Vlastníky jednotlivých kusů zvířat byli převážně panovníci, kteří je obvykle dostali darem od jiných panovníků. V roce 1592 tak bylo např. v pražské oboře Hvězda 12 lvů a v roce 1603 dostal Rudolf II. od ruského cara živé levharty a dva bílé sokoly. Systematická výstavba zahrad se rozvinula až ve 2. pol. 19. stol. a souvisela s rozvojem přírodních věd.

    Na území České republiky je v současné době asi 16 zoologických zahrad. V prvním díle vám stručně představím ty, které jsou na území Čech.

ZOO Praha
    Je jednou z největších, rozkládá se na 64 ha. Byly zde vybudovány Indonéská džungle, Africký pavilon, tygří výběh a pavilon šelem, pavilon goril. Prohlédnout si můžete také jedinečný chov koní převalského. Jsou pořádána pravidelná krmení zvířat, setkání s odborníky, srpnové noční prohlídky. Od 1.4. bude opět platit Trojská karta, která v minulém roce poskytovala návštěvníkům možnost zvýhodněného vstupného nejen do objektu Zoo, ale i botanické zahrady a Trojského zámku.

ZOO Dvůr Králové nad Labem
    Je klasická zahrada s výběhy a pavilony. Nejvýznamnější expozicí jsou tropický pavilon Ptačí svět, Vodní světy, Ostrov lemurů, velká ptačí voliéra. V době mimo sezónu je ve všech pavilonech více klidu a pohody. V provozu je i restaurace „U lemura" a prodejna v Galerii v letohrádku, kde je trvale přístupná výstava obrazů s tématikou vývoje života na zemi „Pravěk očima Zdeňka Buriana “. Unikátem zoo je africké safari mezi volně se pohybujícími zvířaty, v létě pořádané i v noci. V areálu je pro návštěvníky ze vzdálenějších koutů nabízena možnost ubytování v hotelu.

ZOO Liberec
    Je jednou z nejstarších, vznikla již v roce 1919 a původně částečně plnila také funkci zvěřince a zimoviště pro cirkusy. V této velmi hezké zahradě můžete pozorovat vzácné tygry, kteří mají bílou srst s černými pruhy a nádherné modré oči. Tento druh v jiné zoo v České republice nenajdete. Další specialitou jsou oslové somálští, kteří již byli v přírodě téměř vyhubeni následkem ozbrojených konfliktů, nedostatečné ochrany přírody a hladu domorodých obyvatel. V Liberci mají také největší chovnou skupinu šimpanzů.

ZOO Děčín
    Kromě tradičních pavilonů nabízí stezku pro děti, která je plná úkolů a soutěží.

ZOO Ústí nad Labem
    Se podařilo rozmnožit mnoho druhů vysoce ohrožených zvířat. V areálu jsou velké výběhy pro nosorožce, žirafy, slony, zebry a antilopy. Některé části zoo jsou také zaměřeny zejména na děti. Pro ně jsou zde určeny vybrané druhy domestikovaných zvířat pro přímý kontakt, řada předváděcích akcí jako je krmení, procházka slonů a jejich cvičení, ukázky dravců a také naučná stezka dinosaurů s maketami prehistorických zvířat.

Podkrušnohorský Zoopark Chomutov
    Se specializuje na zvířata, která mají původ v Evropě. Kromě zvířat je zde umístěn i statek a skanzen. Objekty nejen hezky doplňuji prostředí zoo, ale mapují i vývoj obydlí člověka, zemědělství a řemesel a proces domestikace zvířat.

ZOO Plzeň
    Je umístěna v členitém terénu s vodními plochami, arboretem, skalami i parkovou úpravou a je volně propojena s botanickou zahradou. Od roku 1997 je v zoo umístěn párek nejmohutnějších ještěrů - varanů komodských.

ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou
    Se specializuje na faunu ČR a ohrožené živočichy. Je zapojena do Národní sítě stanic pro zraněné a handicapované živočichy. Nechybí zde ale ani expozice představující faunu a flóru Austrálie, Ameriky a Afriky. Mezi nejzajímavější patří průchozí voliéry pro ptáky pobřežních vod a ptáky českého lesa nebo expozice malých šelem „Jezevčí skála". Zoo vznikla jako součást loveckého muzea v zámku Ohrada rozhodnutím tehdejšího majitele panství Dr. Adolfa Schwarzenberga. Je umístěna v těsné blízkosti zámku.

ZOO Chleby
    Byla založena v roce 1997. Specializuje se na ohrožené druhy ptactva a vzácné dřeviny.

    Myslíte si, že zoologické zahrady jsou jen pro děti?. To již dávno není pravda. Zkuste navštívit některou z nich, až jarní sluníčko zaťuká na vaše okno. Vyjděte si na příjemnou a klidnou procházku, zastavte se na malé občerstvení a až se budete vracet domů, zkuste si představit, kolik činností musí každý den zaměstnanci udělat, aby zajistili základní potřeby jejích obyvatel …

 

Autor: Míla Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-06 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde