Zobrazit ostatní články k městu

Pijete?

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Pijete? Ne? Tak to si trošku, tedy trošku víc, škodíte. Problém je, že to člověk nepocítí hned, ale postupně zcela jistě. Pokud se vydáváte na svých cestách z energie, věřte, že Váš výdej tekutin též stoupá. Nelze to počítat měrou odskoků do lesíka. Jsme houby, z nichž póry a dechem nasátá vlhkost vyprchá. Takže předejděme „rozdrolení“ a doplňujme tekutiny.

    Voda je důležitým elementem pro správné fungování našeho metabolismu. Stejně jako Vám zůstane při krajnici stát auto s řinoucími se parami z chladiče, můžete se i Vy přehřát a rozbít. Tak jako je důležité přivést vodu k rýžovým polím, tak důležité je opatrovat zavlažovací systém našeho těla. Tekutina distribuuje nejen vláhu, ale všechny důležité prvky. A jestli mávnete rukou a řeknete si, že tu žízeň ještě vydržíte, věřte, že nejde jen o ni. Nedostatek vláhy pro naše tělo může znamenat dehydrataci a ta vede k přehřátí, křečím, nepravidelnosti srdečního rytmu a zvracení.

    O tom, jak nebudete moci následkem nepití rychle a energicky fungovat snad nemusím ani psát. A jaké nápoje tedy doplňovat? Na cestách bychom rozhodně měli doplňovat vodu, ale také potřebné látky, které jsme s vodou ztratili. Existují rehydratační sportovní nápoje s nízkým podílem cukru do 4%, v rozmezí cukru 4-8% jsou to rehydratačně-energetické a nad 8% pak vysokoenergetické. Rehydratační nápoje Vám nahradí nejlépe ty tekutiny, které jste ztratili ve velmi krátkém intervalu při vysoké teplotě a vlhkosti. Vysokoenergetické jsou naopak určeny pro doplnění při dlouhodobějších akcích, nejlépe pak v každý večer takového náročného dne. Sportovní nápoje jsou obohaceny i o nutné látky jako např. sodík, draslík. Dalšími jsou isotonické nápoje s nízkým obsahem sacharidů určené pro pití v teplejším prostředí. Hypertonické nápoje jsou naopak doporučeny pro zátěž ve velmi nízké teplotě prostředí, kdy se téměř nepotíte a potřebujete doplnit energii formou sacharidů. Jsou to nápoje ve formě různých limonád. Podobně znějící název mají hypotonické nápoje používané pro rehydrataci. U nich kolísá obsah sacharidů mezi 2,5 až 8 %. Pokud potřebujete dodat energii, tak vybírejte ty s vyšším procentem. Při náročnější túře pak volte nápoje s obsahem až 20 % sacharidů.

    Dobrou součástí nápoje jsou také antioxydanty. Jsou jimi např. betakaroten, koenzym Q10, vitamín C, selen, zinek a další. Jejich účinky představují dlouhodobou ochranu zdraví a prokazatelně zvyšují výkonnost. Projeví se především při dlouhodobém užívání a déletrvajícím fyzickém zatížení. Takže kombinujte vodu a obohacené nápoje podle své individuální potřeby, odborníci v lékárnách či specializovaných obchodech Vám jistě rádi poradí s výběrem různých přípravků rozpustných ve vodě.

    Pamatujte tedy, že pořádně se hýbat a pořádně pít prostě patří k sobě. Jen malá informace na závěr pro ty, kteří doplňují minerály pivem. Než tělo objeví ty výživné látky z pěnivého moku, řádně se zapotí, aby zpracovalo dodaný alkohol. To Vás stojí další energii, kterou budete muset nahradit ze svých zásob. Čili pivo je při výšlapu spíše ztráta. Možná bych ho tedy nechala až na večer…


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-23 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde