Zobrazit ostatní články k městu

Jízda do historie

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Je řada způsobů, jak se na svých cestách dopravit z jednoho místa na druhé. Pomineme-li nejklasičtější, ale pro zaryté turisty zavrženíhodný způsob dopravy autem, zvolí někdo kolo, jiný raději spoléhá na své vlastní nohy. Ale jak dříve cestovali staří dobří trampové? O jakém dopravním prostředku se často zpívá při kytaře u ohně? Kromě již zmíněného toulání se pěšky či na koni je pro milovníky toulek neodmyslitelný vlak.

 

    Zajisté i Pendolino je dnes pro většinu z nás atrakce, ale přece jen kouzlo starých časů a nostalgie na nás padne při pohledu na sípající a kouřící lokomotivu s historickými vagony. Naše babičky si tyto dopravní prostředky sice ještě dobře pamatují, ale parní lokomotivy byly postupem času rychle z kolejí vytlačeny motoráky, pantografy, rychlíky a jinými modernějšími stroji. Naštěstí však existuje mnoho spolků a společností, které se snaží historické vozy alespoň občas na koleje vrátit a dopřát lidem nevšední podívanou i zvláštní způsob jízdy. Jízdy historickým vlakem tyto spolky často využívají k doplnění pořádané místní kulturní akce, jako jsou hudební festivaly, slavnosti, historické akce na hradu či zámku. Jinde je tato jízda událostí sama o sobě, někde se historické vlaky využívají již pravidelně jako alternativa dopravy v turistické sezoně.

 

    V čem je jízda vlakem s parní lokomotivou jiná? Především fandové a sběratelé si při takové cestě najdou své – prohlédnou si technický zázrak zblízka, po zaplacení dostanou do ruky pravou kartonovou jízdenku, uvnitř vozu obdrží pamětní razítko. Cestující během jízdy ocení i jídelní vůz. Vlakem projde pan průvodčí s klasickými kleštičkami. Z okénka si lze užívat romantický výhled na krajinu skrz clonu dýmajícího kouře. Na památku si zvídavá posádka vozu po vyhlédnutí ven z okna může odnést nefalšovaný černý popílek z komína lokomotivy na tvářích.

 

    Ceny jízdenek a přepravní podmínky se od cestování běžným vlakem liší. Nebývají uznány slevové průkazky, ale na druhou stranu jsou malé děti často přepravovány zdarma a u některých jízd je možné si rezervovat místo ve voze. Kola či kočárky většinou přepravovat lze, ale přesto je lepší se předem informovat.

 

    Pokud nevíte o nejbližší trase historického vláčku a chtěli byste si zpestřit cestu jízdou po kolejích, náhledněte na webové stránky s obsáhlým přehledem nostalgických jízd. Některé akce dokonce doplňují také historické autobusy.


Autor: www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-07-16 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde