Zobrazit ostatní články k městu

Koňský trh a zahrada františkánů

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Téměř každý obyvatel České republiky ví, že v centru Prahy je Václavské náměstí. Ale jen málokdo zná opravdu dobře jeho historii a vývoj. Až pojedete do Prahy a budete se procházet tímto náměstím, zkuste si představit, že…

    …v roce 1348 završil Karel IV. vydáním Majestátu záměr založení Nového Města Pražského. Ve střední části města bylo pak vybudováno tržiště, nazvané Koňský trh, kde se prodávali koně, zboží sedlářů a pasířů, obilí, látky, zelenina a další zboží.

    Tržiště bylo umístěno tak, aby nebylo obráceno ani k teplým, ani ke studeným světovým stranám a aby bylo chráněno od západních větrů. Jeho osa vede od severozápadu k jihovýchodu. Dle předpisů Karla IV. musel mít každý novoměstský dům žumpu a ta nesměla být výš, než podlaha sousedova sklepa. A nesměla do ní stékat dešťová voda, aby jímka nepřetékala.

    Vodičkovou ulicí bylo tržiště spojeno s Dobytčím trhem (nyní Karlovo náměstí), Jindřišská ulice vedla na Senný trh (Senovážné náměstí). Po délce byly rozmístěny 3 kašny, do kterých se chodilo pro vodu. V horní části tržiště byla vystavěna Horní brána, ve spodní části brána Svatohavelská. Na křižovatce ulic Vodičkové a Jindřišské stála od roku 1680 socha sv. Václava od Jana Jiřího Bendla. V době vlády Marie Terezie byla zbořena Koňská brána a nahrazena novou. Na tržišti se obchodovalo až do 19. století.

    V revolučním roce 1848, po účasti na shromáždění lidu, navrhl Karel Havlíček Borovský, aby se Koňský trh přejmenoval na Svatováclavský.

Postupně byly provedeny následující úpravy:

Náměstí bylo vydlážděno a v roce 1865 bylo nainstalováno plynové osvětlení.

Roku 1875 byly vysázeny lípy, které ale již za pár let byly pokáceny kvůli pokládce kolejí, aby po náměstí mohla jezdit první tramvaj tažená koňmi, tzn. koňka.

Byla zbořena horní brána a náměstí dostalo nový vzhled. Vyrostly nové domy, v letech 1885 – 1890 byla postavena budova Národního muzea, kam byly přemístěny sbírky, které zde můžeme obdivovat dodnes.

V roce 1879 byla z Václavského náměstí snesena původní socha sv. Václava a byla vypsána soutěž na vytvoření návrhu nové sochy. Zrealizován byl vítězný návrh sousoší od Josefa Václava Myslbeka. Jezdecký pomník sv.Václava spojil s plastikami českých patronů – sv. Ludmily, sv.Prokopa, sv.Vojtěcha a sv. Ivana, který byl nakonec nahrazen sv. Anežkou. Pomník byl odhalen roku 1913, ale sv.Vojtěch byl dokončen až v roce 1916.

V roce 1967 byla zahájena stavba Severojižní magistrály, která zcela odřízla budovu muzea od zbytku Václavského náměstí.

    Náměstí je dlouhé 750 metrů, široké v nejširší části 63 metrů a pojme více než 160000 lidí. Kolem náměstí je 58 domů. K zajímavým stavbám patří hotel Evropa (čp. 25 ), přebudovaný do secesního stylu nebo Wiehlův dům (čp. 34), zdobený žánrovými malbami podle Mikuláše Alše (cyklus ze života bohatého kupce). V bloku mezi Štěpánskou a Vodičkovou ulicí je Palác Lucerna, který je první železobetonovou stavbou v Praze.

    Pokud jste prohlídkou náměstí již poněkud unaveni a chcete v klidu posedět uprostřed zeleně, odbočte do Vodičkovy ulice a pasáží u kina Světozor, kde si můžete koupit třeba zmrzlinu, projděte do Františkánské zahrady. Zahrada je volně přístupná a je to ojedinělá přírodní oáza v centru města. Cestičky s lavičkami jsou lemovány záhony popínavých růží a udržovanou zelení, dětské hřiště je odděleno zdí s popínavými rostlinami. Uprostřed zahrady je barokní altán a oplocená bylinářská zahrádka.

    Zahrada vznikla po roce 1348 při výstavbě Nového Města. Budovali ji karmelitáni ve stylu středověkých klášterních zahrad a pěstovali zde především bylinky, květiny a zeleninu. Od roku 1604 patřila zahrada františkánům. V následujících stoletích byla několikrát zničena a současnou podobu dostala při rekonstrukci v letech 1989 – 92. Zahradou je možné projít na Jungmannovo náměstí a ke kostelu Panny Marie Sněžné, ale o tom vám více povím někdy příště …

 

Autor: Miloslava Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde