Zobrazit ostatní články k městu

Jak si vybrat termosku

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Jestliže jedete v těchto již poněkud chladnějších dnech na hory, termoska by neměla chybět ve vašem turistickém arzenálu. Nebo snad chcete popřít, že by někdo odolal teplému a voňavému čaji či povzbuzujícímu šálku aromatické kávy? A navíc, kdo by chtěl na výletě nastydnout a potom se celé dny potýkat s neodbytnou rýmou?

    Termosku v roce 1892 vynalezl pracovník Oxfordské univerzity Sir James Dewar. Ovšem tehdy ještě nesloužila k účelu, který se dnes s termoskou obvykle dává do souvislosti, James Dewar upotřebil svůj vynález pro uchovávání zkapalněných plynů. Teprve později, v první polovině 20. století, prodělala termoska svůj obrovský boom a stala se jak cenově dostupnou, tak velmi populární pomůckou. Tohle všechno vedlo nakonec i k tomu, že mohla vzlétnout spolu s hrabětem Zeppelinem a jeho vzducholodí nebo se vydat na jižní, ale i severní pól. Dnes jsou termosky vyráběny mnohými firmami na světě, i když ne všechny splňují i ty nejnáročnější požadavky zákazníků. Proto si nyní pojďme šikovně zmapovat trh s termoskami, abychom se nemuseli na vrcholu hory tváří v tvář potýkat se situací, kdy nám hrdlem namísto voňavého a hřejivého čaje proteče čaj ledový.

    První a možná i hlavní podmínkou pro nákup termosky jsou její tepelně izolační vlastnosti. Říká se, že v dobré termosce by měl mít předtím vařící nápoj ještě po 24 hodinách teplotu okolo 50 °C. Pokud se tedy rádi a často vydáváte na výlety náročnějšího či vícedenního charakteru, bezesporu vám tzv. dobrá termoska jistě poslouží. Obvykle se vyrábí v celokovové a vakuované podobě. Navíc se nemusíte bát, že by byla vlivem kovu těžká a objemná, její stěny jsou totiž vyrobeny z tenké oceli, která termosce dodává potřebnou pevnost a také zaručuje prakticky její nerozbitnost. Poněkud mnohem méně cenově výraznou variantou je termoska plastová, která je vhodná zejména pro jednodenní turistické výlety, protože vydrží uchovat tekutiny pouze po dobu 6 až 8 hodin (teplé tekutiny v kovových termoskách mají výdrž 12 až 16 hodin, v těch nejkvalitnějších až 24 hodin). Samozřejmě, že v termoskách lze uchovávat i studené tekutiny, tudíž lze termosky využívat k opačnému účelu i v parném letním počasí.

    Dalším požadavkem, podle něhož byste si měli vybrat termosku ušitou přímo na míru, je praktičnost. Jistě se vám bude hodit, když bude možné vnější šroubovací víčko použít jako kelímek na pití. Někdy se dokonce setkáte i s termoskami, které mají kelímky dva. Jiným tzv. „vylepšovákem“ je pojistka, kterou lze snadno povytáhnout a odlévat tekutinu přímo z termosky, aniž byste se museli trápit se šroubováním uzávěru (zejména v zimních měsících s rukavicemi na rukou). Možná také oceníte držadlo s řemínky, s jejichž pomocí bude možné termosku připevnit k pasu nebo k batohu. A co teprve objem termosky? I tady existuje poměrně široká škála, z níž můžete vybírat. Ideálním kompromisem mezi únosnou velikostí a dostatečným objemem jsou litrové termosky nebo třičtvrtělitrové termosky.

    Mezi renomované výrobce, s koupí jejichž výrobků nešlápnete vedle patří např. Sigg, Laken nebo Tatonka. Z levnějších pak třeba Coleman, známý z prodejen sítě Hudy sport.

    A jedna dobrá rada na závěr – pokud byste chtěli i vy sami ovlivnit dobu, po kterou termoska uchovává tekutinu teplou či naopak studenou, určitě nezapomínejte před každým použitím termosky nalít do ní potřebné množství vroucí vody a ponechat ji uvnitř několik minut, dokud se vnitřní plášť termosky neohřeje. Teprve pak do své termosky nalijte to, na co zrovna máte chuť a co vás na kopcích naplní novou energií

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-10-22 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde