Zobrazit ostatní články k městu

Jižními Čechami na bruslích

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Jindřichův Hradec

Město:Třeboň

    Jakmile přírodu opanuje zimní čas a krajinu zahalí ledový plášť zimní královny, zaplesá srdce každého vyznavače zimních sportů. A protože Česká republika má v tomto ohledu velmi příznivé, tedy dostatečně chladné klima a její terény jsou velmi rozmanité, otevírá se zde pestrá škála sportovního vyžití. Jednou takovou kratochvílí může být i bruslení.

    Bez nadsázky lze říct, že bruslení patří mezi nejstarší sporty vůbec – pomocí kostěných bruslí si ulehčovali výpravy za zvěří již pravěcí lovci. Navíc jde o pohyb přirozený, vhodný (a samozřejmě zdravý) pro mladé i staré, kterému se lze snadno naučit, a tak není divu, že se bruslení stalo celkem rozšířenou lidovou zábavou již v pozdním středověku. Ovšem tradice bruslení, jak ji vnímáme dnes, má své počátky až v 19. století. V posledních letech se k nám z Holandska a Švédska navíc dostává nová forma – tzv. dálkové bruslení. Neznamená to nic jiného, než že kroužení na obecním kačáku vyměníte za poznávací výlet na bruslích. Vězte, že vám objevování krajiny ve svižném tempu a z neobvyklé perspektivy učaruje… Ostatně tipů na výlet je v naší zemi četných vodních ploch dostatek.

    Bruslení je obecně vzato bezpečný sport, než se však pustíte na svou první výpravu, měli byste znát několik důležitých zásad, které vám mohou zachránit život. Pokud jsou po většinu dne teploty pod bodem mrazu, je bezpečná tloušťka ledu 7 cm; rozměklému ledu během oblevy, je lépe se vyhnout, pozor si dejte i na místa v blízkosti břehu (tam se led otepluje a tedy i nejdříve taje), hrází, stavidel, pod jezy, u přítoků a v neposlední řadě i pod mosty. Pevnost ledu lze otestovat i vyhozením zhruba kilového kamene do výšky – pokud jej led po dopadu udrží, mělo by být vše v pořádku. Pozornost věnujte i zvukům, jaké led vydává. Hlasitým zvonivým praskáním se vůbec nemusíte nechat rozrušit, je to přirozený způsob, jakým se uvolňuje pnutí v ledové mase, naproti tomu varující by pro vás mělo být tiché, suché praskání provázející každý váš krok (podobně jako když prošlapujete ledovou krustu louže). V neposlední řadě je nutno připomenout, že bruslařská dobrodružství by člověk neměl podstupovat sám.

    Rájem bruslařů jsou zajisté jižní Čechy. Celkem spolehlivě zamrzá každoročně kupříkladu Zlatá stoka, kanál spojující několik rybníků na Třeboňsku, led je navíc snadno přístupný, terén nezáludný a s několika málo přezouváními zde lze ujet až 48 km. Na přezouvání o něco komplikovanější je vyjížďka po soustavě rybníků v okolí Lnář, trasa vydá na zhruba 20 km, hlavní předností tohoto výletu je ovšem romantická, lesnatá, řídce obydlená krajina. Za nejkrásnější (a nejspolehlivěji zamrzající) bruslařskou plochu považují znalci Orlickou přehradu – členité břehy, množství zátok, půvabné okolí, náročnější terén, který vám umožní najet za dobrých podmínek až 200 km bez přezouvání! Nevýhodou je ovšem ztížený přístup k ledu a nevalná dopravní dostupnost. Na konec nezapomeňme zmínit i přehradu Lipno, která nabízí dokonce už i několik upravovaných tratí.

    Možností pro nezapomenutelný bruslařský výlet je po celé naší republice daleko víc, uspokojení naleznou začátečníci, romantici i borci toužící po pořádné dávce adrenalinu. Více informací můžete nalézt v publikaci Na bruslích Českou republikou, kterou vydalo v roce 2006 nakladatelství Dokořán.

 

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-07 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde