Zobrazit ostatní články k městu

Nejstarší stezka Šumavy

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Prachatice

Město:Nová Pec

    Kdo chce Perník, musí jet na Šumavu. A tím, prosím, nemyslím, že by v těchto končinách naší republiky kvetl ráj drogovým dealerům nebo zde byly lesy plné jedlých stavení bab ježibab. Prostě Perník a jeho 1048 metrů vysoký vrchol se nachází na Medvědí stezce, na kterou si dovolím pozvat všechny příznivce turistiky.

    Dopravte se do obce Ovesná, odkud se dá na nejstarší stezku Šumavy pohodlně vyrazit. Zpřístupnění čtrnáctikilometrové trasy se datuje rokem 1967. Jejím základem byly cesty myslivců, proto není divu, že nás zavede do hlubokých lesů s okouzlujícími rozhledy na šumavské krásy. Právě z Ovesné se dá vystoupat na vrchol Perníku, odtamtud nás směrem dolů dovede potůček až k Jelenímu jezírku, které vybudoval inženýr Rosenauer. Je to umělá nádrž, která zásobovala vodou plavební kanál jménem Jelení smyk dlouhý přes 900 m. Dnes je tento švarcenberský kanál místem občasné ukázky plavení dřeva a řadí se mezi technické památky.

    Převážnou částí cesty nás provází žula. V nejkrásnější části stezky, alespoň dle mého soudu, kolem Perníku najdete třeba žulový vrchol Třístoličníku.. I celou další cestu na nás vykukují různé tvary žulových strážců cesty – věže, hřiby, portály. Teď zkraje května ještě o to tolik nestojíme, ale v parném létě příjemně chladí.

    Stezka ale není jen samý zrnitý kámen. Prostupuje mohutnými stromy i stromky, spoustou zeleně mechů a celkově působí neskutečně svěže. Šumavský „prales“. Od plavebního kanálu pak lze pokračovat po vrstevnici cestou pamětních kamenů. Cestou se jistě zastavte u pomníčku připomínajícímu posledního šumavského medvěda, který tu byl roku 1856 zastřelen. Od něj název Medvědí stezky. Hezké jméno, které se k ní hodí. Rudolfova stezka by už tak divoce nevyznělo. I ten tu totiž má svůj pamětní kámen. Korunní princ Rudolf, syn Františka Josefa a Sisi se tudy kdysi procházel. Ať šlechtický rod odpustí, ale já jsem prostě pro jméno po medvědu. Nevylučuji však, že právě po stopách Rudolfa dojdeme až do železniční zastávky Černý Kříž. Odtud se již pak spokojeně můžete vydat zpět vláčkem do Ovesné, vstříc dobrému a zaslouženému obědu.

    Stezku lze procházet v opačném směru, než jsme šli my. A to začít v Jelení a skončit v Ovesné. Ať už tedy vyberete cestu tam či zpět, vždy se setkáte s žulovými vojáky nesoucími až dobrodružná jména jako Dračí tlama, Soutěska lapků, Skalní hrad, Perníková skála, Mechová pyramida, Viklan, Lovecká jeskyně, Hřib či Obří kostky a Medvědí vyhlídka. Zkuste je tedy při některém výletu najít.


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-20 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde