Zobrazit ostatní články k městu

Za historií Křtin a poutí

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres:Blansko

Město:Blansko

    Uprostřed hlubokých lesů Drahanské vrchoviny je místo, které je již několik století spojeno s kultem Panny Marie Křtinské, s pověstmi o zázračném místě, zprávami o klášteře premonstrátek a jejich hrdinné smrti v době husitských bouří, o spletitých podzemních chodbách. Toto vše již několik století dodává tajemnou atmosféru obci zvané Křtiny.

    Archeologické nálezy v členitém terénu Moravského krasu dokazují, že pravěký člověk v oblasti pobýval již před více než 100 000 lety. Údolí byla jako stvořená pro lovecké výpravy a početné jeskyně poskytovaly příhodná útočiště. Později se osídlení neolitických zemědělských kultur přesunulo do otevřenějších oblastí v okolí. Mezi nálezy ze starší doby železné (halštatské) patří zcela unikátní naleziště z Býčí skály, který jsem vám představila v jednom z předchozích článků. V následujících stoletích bylo toto lesnaté území poměrně pusté a další nálezy pocházejí až z období od 8. století.

    Historie Křtin je nerozlučně spjata s řádem premonstrátů. Ti se do Čech dostali již na počátku 40. let 12. století, kdy za podpory Vladislava II. založil olomoucký biskup Jindřich Zdík premonstrátský klášter v Praze na Strahově. Po roce 1200 pro ně založil Lev z Klobouk klášter v Zábrdovicích. Pozemky tohoto vlivného a bohatého kláštera se rozkládaly ve dvou hlavních oblastech - v okolí Klobouk a Křtin. Z předhusitské doby se o Křtinách dochovala pouze jedna listina a to z roku 1321, kdy nejvyšší maršálek českého království a moravský hejtman Jindřich z Lipé daroval zdejšímu kostelu Panny Marie nedaleký les a mlýn. Podle pověstí i díla jednoho z premonstrátských mnichů ale stával v údolí i ženský klášter. Ten byl v době husitské do základů rozbořen a řeholnice, ukryté v klášteře, byly zavražděny. O těchto událostech se nedochovaly žádné historické prameny, premonstráti ale vždy uváděli, že zdejší půda je posvěcena krví nevinných panen, které zde statečně položily život pro Krista. Poutníkům bylo ukazováno místo, kde k této tragédii došlo a i když není jisté, zda ženský klášter někdy existoval, zprávy o něm významně přispěly k formování poutního místa a staly se součástí jeho tradic. Další pověsti vyprávějí o složitých podzemních chodbách a kryptách, ve kterých jsou uloženy rakve a ostatky těch, kdo v klášteře zemřeli …

    Kostel Panny Marie ve Křtinách, vystavěný podle projektu významného barokního architekta Jana Santiniho Aichla, je současně hlavním poutním chrámem. V jeho středu je monumentální oltář s kamennou sochou Panny Marie, ke které sem lidé putují již od 13. století. Celý areál tvoří kromě chrámu a farních budov i ambity a kaple sv. Anny. Komplex se nachází uprostřed obce (cca 20km severovýchodně od Brna) a je jedním z nejvyhledávanějších poutních míst na Moravě.

    Panna Marie je od dávných dob uctívána jako Královna. Svědčí o tom mariánské modlitby, písně, liturgické památky, poutní místa a způsob uměleckého zobrazení. Milostné sochy a obrazy jsou většinou zdobeny korunkami. Podle dostupných listin byla socha Panny Marie Křtinské ozdobena současnými korunkami kolem roku 1670. Korunovační klenoty jsou barokní, vyřezávané z lipového dřeva a byly restaurovány v roce 1997.

    A jak vlastně vznikla tradice poutí? Z víry, že určitá místa mají ve spojení s modlitbou zvláštní moc. Zvyk cestovat na posvátná místa byl známý již dávno před nástupem křesťanství. Křesťané pak putovali od 4. stol. na místa, spojená s životem Ježíše Krista v Palestině a také na místa méně vzdálená, kde byly uloženy ostatky svatých, nebo kde se vyskytovaly prameny, kterým byla připisována zázračná moc. Největší rozmach této tradice nastal u nás v 17. a 18. stol. a mnoho míst je spojeno právě s mariánským kultem. Zákaz poutí byl vyhlášen v pol. 18. stol. Josefem II. K obnovení tradice částečně došlo v 19. stol., ale nikdy již v takovém rozsahu, jako v době baroka.

    Pokud se vydáte na prohlídku komplexu ve Křtinách a nejste věřící, vyhledejte si nejprve informace o plánovaných akcích. Každý měsíc se koná aspoň jedna pouť a některé navštěvuje velké množství lidí.

 

Autor: Miloslava Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde