Zobrazit ostatní články k městu

Předjarní toulky Pálavou

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres:Břeclav

Město:Mikulov

    Jaro se sice pomalými kroky opatrně blíží, ale vy byste se již rádi vyhřívali pod teplými paprsky slunce? A nakonec proč ne! Jestliže si pro své víkendové toulky vyberete právě krajinu na jihu Moravy a vydáte se napříč Pálavskými vrchy, určitě se vám vaše přání vyplní. Tato oblast je totiž známá jako nejteplejší a nejsušší v České republice s téměř až středomořským rázem podnebí. Ale to není zdaleka všechno, co lze o této krajině říci.

    Láká vás pohled na svahy osázené vinicemi, na vápencové skály či stepi plné kosatců? A co teprve vinné sklípky, zříceniny gotických hradů rozeseté po okolních kopcích nebo vědomí, že se kdysi v těchto místech procházeli lovci mamutů? Ještě vám to nestačí? Pak je také možno se vytasit s dalšími poklady – historickým městem Mikulov či Dolními Věstonicemi, kde můžete od dubna navštívit zdejší archeologické muzeum.

    Jestliže byste se rádi vydali tímto krajem pěšky, není lepší možnosti, než se vydat z Mikulova po červeně značené trase do Dolních Věstonic. Trasa neměří více než 13 kilometrů a dá se bez problémů zvládnout za jediný den. Jednou z mála nevýhod však je, že se tato trasa na několika místech protíná se silnicí a je také častým cílem mnoha jiných turistů, obzvláště o víkendu. Vynahradit vám to do značné míry může krásná okolní příroda nebo spousta historických a přírodních památek, které se na trase vyskytují.

    Prvním zastavením na trase by měl být určitě Mikulov, kde nezapomeňte navštívit zdejší Regionální muzeum, k jehož zajímavostem patří expozice věnovaná vinařství. Za zmínku stojí i zdejší rozsáhlý židovský hřbitov z 15. století, židovská synagoga nebo vyhlídka Kozí hrádek. Všechny památky lze však navštívit až v jarních měsících. Kousek dál na červené turistické trase pak natrefíte na jeskyni Na Turoldu, která byla zpřístupněna veřejnosti teprve v roce 2004. Bohužel v těchto měsících je jeskyně uzavřena (je přístupná od května do října), ale jejím okolím vede velmi atraktivní naučná stezka. Dalšími zajímavostmi na trase jsou např. Kočičí skála nebo Stolová hora, odkud jsou nádherné výhledy do okolí. Ze Stolové hory to už není daleko k romantickému, ale pustému Sirotčímu hrádku, vybudovanému na dvou vápencových útesech. Odtud pak klesá cesta směrem do vinařské vesnice Klentnice, kde se můžete případně občerstvit v hospůdce nebo vinném sklípku. Posíleni pak hravě zvládnete výstup na kopec Děvín, na jehož severním hřebeni se tyčí majestátné trosky Dívčího hradu. Z hradu vás povede cesta z kopce dolů až do vesnice Dolní Věstonice, kde je možnost navštívit již zmiňované archeologické muzeum. V případě, že v nohách nemáte ještě dostatek kilometrů, trasu si můžete o nějaký ten kus prodloužit, když z Dívčího hradu nebudete následovat červeně, nýbrž zeleně značenou trasu. Ta by vás přibližně po kilometru měla dovést do Pavlova, kde stojí za to zhlédnout soubor unikátních barokních vinných sklípků, které patří k nejzajímavějších příkladům lidové architektury na Pálavě.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-22 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde