Zobrazit ostatní články k městu

Jiráskův Hronov

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Náchod

Město:Hronov

    Hronov je kouzelné malé městečko v severovýchodních Čechách nedaleko města Náchod či Nového Města nad Metují při hranicích s Polskem. O založení městečka se zasloužil v letech 1241–1285 pan Hron z Náchoda z rodu Načeraticů, který zde pravděpodobně založil vodní tvrz. Ačkoliv je Hronov poměrně malým městem, nabízí toho k prohlédnutí požehnaně.

    Pokud jej navštívíte, pravděpodobně nejprve zavítáte na náměstí s Mariánským barokním sousoším uprostřed. Na sloupu uprostřed je umístěna socha Panny Marie s děťátkem stojícím na zeměkouli. Hlavní místo na tomto náměstí určitě patří budově Jiráskova divadla. V čele tu stojí, hostí divadelníky i diváky a čeká každým rokem na své přívržence amatérského divadla, kteří dorazí v rámci divadelní přehlídky Jiráskův Hronov. Divadlo bylo postaveno podle projektu ing. arch. Jindřicha Freiwalda. Roku 1999 byl přistavěn ještě víceúčelový sál. I ten hostí účastníky festivalu. Ochotnické přehlídky zde probíhají každoročně již od roku 1931 a účast v soutěži je vlastně jakousi Mekkou pro všechny amatérské divadelníky. Na deset dní zkraje srpna vždy začne panovat v Hronově ten správný ruch. Zúčastnila jsem se několikrát a musím potvrdit, že atmosféra je nezapomenutelná. Celé dny a noci se v ulicích, parku, divadle a přilehlých restauracích potkávají stejně zapálení lidé a diskutují o představeních, které v rámci festivalu shlédli. Většina účastníků je i aktivními návštěvníky seminářů probíhajících v rámci Jiráskova Hronova. Vždy je z čeho vybírat a zájem je stále veliký.

    Pokud by Vás lákala účast, včas pošlete přihlášku. Informace k festivalu můžete najít například na www.nipos-mk.cz. Tématický záběr seminářů je opravdu bohatý. Od divadelní abecedy přes jevištní řeč, nonverbální komunikaci, dramaturgii, scénografii, loutkové divadlo, tvůrčí psaní až po různé kurzy s účastí zahraničních lektorů. Rok od roku se úspěšné semináře opakují a nové zajímavé se obměňují. Určitě Vás tahle událost nezklame a dlouho do noci budete se svými novými přáteli třeba v hronovském Tritonu probírat všechny ty „obrazy“, které den ve víru divadla přinesl.

    Zmíněný hronovský Triton už je vlastně také výraznou součástí tohoto městečka a osobně bych zmínku o něm na turistickém „íčku“ podávala. Je to roubená chaloupka se zahrádkou, která své okno do dvorku otevře v rámci festivalu a diskutérům na lavicích pod širým nebem nabízí mnoho lahodných vín a k nim drobné občerstvení, např. „šmalec“ (řádný krajíc chleba se sádlem hojně posypaný cibulí).

    Mezi ty pravé turistické zajímavosti, které Vám Hronov poskytne po celý rok, patří rodný domek spisovatele Aloise Jiráska z konce 18. století. Domek stojí při kraji velmi příjemného parku, ve kterém vyvěrají minerální prameny Hronovka a Regnerka s alkalicko-železnatou vodou. Městečko bylo taktéž rodištěm Josefa Čapka. Jeho chaloupka musela bohužel ustoupit výstavbě, na jejím místě byl tedy umístěn alespoň pomník. I ten však musel být později přemístěn a to do parčíku ke splavu. Mé osobní doporučení na klidné místo k procházce a k rozjímání po rušném dni v divadle má návrší, kde stojí pozdněrenesanční zvonice a kostel Všech svatých. Na přilehlém hřbitově má svůj hrob i Alois Jirásek. A pokud by Vás zastihlo špatné počasí, neváhejte a navštivte místní čajovnu kousek od Jiráskova domku. Určitě zjistíte, že Hronov je nejen zajímavým, ale také útulným místem.

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-18 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde