Zobrazit ostatní články k městu

Krajem literárních géniů

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Náchod

Město:Náchod

    Víte, kde se rodí literárně nadaní lidé? Víte, kam se přestěhovat, aby se z vašeho budoucího potomka stal jeden z nejgeniálnějších spisovatelů naší země? Víte, ve kterých končinách si užijete nejenom přírodu, ale zároveň získáte cenné poznatky o literární historii? Jestliže je vaše odpověď „ne“, přečtěte si další tip na výlet a brzy vám bude na výše položené otázky zodpovězeno.

    Tentokrát si nohy necháme zatoulat do východních Čech, kde se naší výchozí stanicí stane Náchod. Pro nadšené jedince a pro ty, kteří mohou výletu zasvětit celý víkend, nabízí Náchod překrásný renesanční zámek, jenž majestátně ční na kopci nedaleko historického centra města. Těšit se zde můžete především na malované trámové stropy, věž s hladomornou nebo na medvědy Ludvíka a Dášu v zámeckém příkopu.

    Další zastávkou, tentokrát již ryze literární, bude proslulý Jiráskův Hronov. Pakliže nevlastníte auto, dostanete se tam vlakem z železniční stanice v Náchodě přibližně za deset minut. A co na vás v Hronově všechno čeká? Hned na náměstí máte možnost navštívit Muzeum Aloise Jiráska, které se nachází v jeho severovýchodním rohu v budově divadla A. Jiráska. Naleznete tady nejenom informace vztahující se k osobnosti Aloise Jiráska, ale i několik zmínek o dalších významných hronovských rodácích jako je například Josef Čapek nebo spisovatel Egon Hostovský. Muzeum nezapomnělo ani na své dějiny, a tak jsou zde vystaveny mimo jiné také kroje, které se na Hronovsku nosily v 19. století. Kousek dál od náměstí se pak nachází Jiráskův rodný domek, kde se lze o Jiráskově životě dozvědět přímo z úst průvodce. Jedná se o roubenou lidovou architekturu z konce 18. století, která pamatuje Jiráskovo dětství, mládí, ale rovněž první literární úspěchy.

    Jestliže jste ovšem mnohem více příznivci Egona Hostovského než „Jiráskovci“, ani vy nepřijdete zkrátka, protože při hlavní silnici směrem k Náchodu se zachoval domek s pamětní deskou, kde spisovatel Egon Hostovský prožil své dětství.

    Abyste mohli zhlédnout další památku, musíte se vrátit vlakem do Náchodu a odtud se opět po železnici vydat do Červeného Kostelce. V Červeném Kostelci se totiž nachází domek, kde v letech 1837 až 1838 žila společně se svým manželem Božena Němcová, jež se zde nechala inspirovat k povídce Chudí lidé. Za pouhých 20 Kč vstupného můžete v přízemí ve vstupní místnosti vidět bývalý kupecký krám a expozici, která je věnována dějinám města. V prvním patře se pak nachází světnička Boženy Němcové, vybavená dobovým i původním nábytkem. Domem však expozice nekončí, neboť na zahradě u domu je symbolicky pohřbena šílená Viktorka ze slavné autorčiny povídky Babička.

    Z Červeného Kostelce to je pouhá jedna zastávka vlakem do Rtyně v Podkrkonoší, kde stojí za to navštívit zdejší muzeum. Nalézá se v něm etnografická expozice, expozice věnovaná dolování uhlí a těžbě rud v oblasti Jestřebích hor, ale především expozice připomínající slavné selské povstání z roku 1775, vedené Antonínem Nývltem-Rychetským.

    Opět pouze o jednu zastávku dál se rozkládají Malé Svatoňovice – rodiště slavného Karla Čapka (pokud dobře počítáte, dnešního již čtvrtého literárního génia). Tady náš výlet ukončíme v Muzeu bratří Čapků a poté společnou fotkou u jejich povedené bronzové sochy.


Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-30 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde