Zobrazit ostatní články k městu

Rozhledny Jizerských hor (1.díl)

Kraj: Liberecký kraj

Okres:Jablonec nad Nisou

Město:Jablonec nad Nisou

Na území Jizerských hor se dochoval velký počet krásných a udržovaných rozhleden. Nikde jinde v Čechách jich asi nenajdete tolik na tak malém území. Některé z nich mají velmi pestrou historii. Byly postaveny z různých materiálů většinou na přelomu 19. a 20. stol., ale najdete mezi nimi i zcela nové objekty.

    Štěpánka stojí na hranici Jizerských hor a Krkonoš na vrchu Hvězda na Příchovickém hřebeni (959 m). Mezi rozhlednami je nejstarší, byla postavena z kamene a její výška je 24 metrů. O stavbě rozhodl hrabě Rohan v době, kdy se budovala císařská silnice. Nad výstavbou silnice tehdy prováděl dozor arcivévoda Štěpán a hrabě Rohan mu tímto způsobem chtěl vyjádřit poctu. Základní kámen byl položen v roce 1847, ale stěny vyrostly jen do výšky 6m a pak práce ustaly na dlouhých 40 let. Snad v důsledku toho, že arcivévoda Štěpán odjel a jeho politický vliv začal klesat, pro hraběte Rohana přestala být stavba zajímavá. Na jaře v roce 1888 došlo na místě k nehodě, která možná rozhodla o dalším osudu již zchátralé zříceniny. Tehdy se k torzu věže vydalo 5 opilých mladíků, aby si počkali na německé turisty, kteří sem chodili za východem slunce. Padající stavba ale jednoho z mladíků pohřbila. Zříceniny se pak ujal Horský spolek pro Jizerské hory a stavbu dokončil v roce 1892. Hrabě Rohan se dokončení díla dožil. Zemřel měsíc poté ve věku 91 let. Tím se také naplnila údajná věštba cikánky, která se po léta udržovala mezi lidmi: „Až bude stavba dokončena, hrabě zemře“. Z rozhledny uvidíte Ještěd, Český ráj, Krkonoše. Pěšky se k ní dostanete od restaurace Pod Štěpánkou, po silnici od obce Příchovice po modré turistické značce.

    Špičák je významný bod Tanvaldské vrchoviny (803m), který inspiroval členy Německého horského spolku k vybudování kamenné rozhledny, vysoké 18 metrů. Její projekt vypracoval architekt Robert Hemmrich, autor rozhleden na Černé Studnici, Bramberku a Prosečském hřebeni. Byla otevřena v roce 1909 a na počest 60.let mocnářovy vlády byla nazvána Jubilejní rozhlednou císaře Františka Josefa I. Další rozvoj komplexu následoval až po 1. světové válce. V sousední chatě byl sál, pokoje pro hosty a místnost spolku a tato chata byla později ještě několikrát přestavena. Její dnešní podoba je z roku 1930. Na svahu od Albrechtic jsou sjezdovky a vleky. Z rozhledny je výhled po celých Jizerských hrách, na Krkonoše, Černou Studnici a Ještěd. V údolí pod vámi uvidíte Tanvald, Albrechtice, Josefův Důl, Smržovku. K rozhledně se dostanete z Albrechtic po modré značce, která vás zavede do poměrně prudkého kopce a po asi 1 km je třeba odbočit a pokračovat podle značky zelené. Modré a zelené značky vás k rozhledně dovedou také ze Smržovky. Pokud vystoupíte na železniční stanici Tanvaldský Špičák, můžete nahoru vyjet sedačkovou lanovkou.

    Nisanka je zatím mnoha turistům utajena. Na hřebeni mezi obcemi Nová Ves a Lučany nad Nisou vyrostla nová, 35m vysoká telekomunikační věž, která současně slouží i jako rozhledna. Jsou z ní vidět téměř všechny další rozhledny Jizerských hor. V mapách ji zřejmě budete hledat marně, ale z Nové Vsi i Lučan vás k ní dovedou červené a zelené značky.

    Černá studnice je nejvyšší vrchol Černostudničního hřebene (869 m) a je viditelná z Liberce i Jablonce nad Nisou. Na ní byla v roce 1885 postavena malá dřevěná rozhledna a v roce 1905 masivní kamenná věž s chatou podle projektu Roberta Hemmricha. Chata byla později několikrát rozšířena. Věž měří 26 metrů, z ochozu je výhled na Ještěd, Krkonoše, Český ráj a samozřejmě i na města Jablonec a Liberec. Na Černou studnici se dostanete autem po velmi úzké silnici, nebo pěšky z Lučan nad Nisou po červené značce.

    Slovanka je první železnou vyhlídkovou věží v Čechách a Horský spolek ji nechal vystavět na Seibtově vrchu (dnešní vrch Slovanka) v roce 1887. Konstrukce věže byla prezentována na výstavě ve Vídni, převezena do Čech a ve velmi krátké době osazena do základů a smontována. Otevření se zúčastnilo několik tisíc lidí a výtěžek z dobrovolného vstupného pokryl náklady. Přilehlá chata vyhořela v roce 1895 a byla znovu postavena až za 33 let. V dalších letech nebyl dostatek financí na údržbu a tak byla rozhledna v 90. letech téměř určena k likvidaci. V roce 1999 bylo v Lučanech nad Nisou založeno Občanské sdružení na záchranu Slovanky, které dokázalo shromáždit finanční prostředky na její rekonstrukci. V roce 2000 došlo k otevření již opravené stavby. Na Slovanku můžete přijít např. po červené značce z Bramberku, nebo po zelené z Královky.

 

Autor: Míla Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde